“Primul pas spre o viaţă independentă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Primul pas spre o viaţă independentă”

Peste 300 de tineri infectaţi HIV, care au părăsit sistemul instituţionalizat sau care provin din medii sărace, vor fi formaţi şi specializaţi în mai multe domenii
Politică 28 Ianuarie 2009 / 00:00 815 accesări

Fundaţia „Alături de Voi” România, Centrul Constanţa, lansează proiectul „Primul pas spre o viaţă independentă”, care va avea loc astăzi, ora 11:00, în sala de conferinţe a Hotelului Oxford. Proiectul este finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”. Scopul proiectului „Primul pas spre o viaţă independentă” este dezvoltarea şi promovarea structurilor economiei sociale (ateliere protejate/ ateliere de terapie ocuperaţională/ unităţi protejate) pentru a ajuta tinerii excluşi social sau expuşi riscului de excluziune socială să se integreze pe piaţa muncii. În judeţele Constanţa, Iaşi şi Mureş, un număr de 312 tineri (80 infectaţi HIV/SIDA, 15 tineri care au părăsit sistemul instituţionalizat de protecţie al copilului, 217 tineri care provin din medii sociale sărace, inclusiv tineri sănătoşi - fraţi, surori ai tinerilor infectaţi HIV) vor beneficia, în mod direct, de proiect. Tinerii vor fi formaţi şi specializaţi în domenii, precum: legătorie manuală, utilizare TIC, pictură, artă meşteşugărească, croitorie şi confecţionare lumînări decorative. Prin consiliere şi mediere pe piaţa muncii vor fi sprijiniţi să se angajeze pe piaţa liberă a muncii şi în cadrul celor trei unităţi protejate ale fundaţiei. Un alt grup vizat sînt specialiştii din domeniul economiei sociale, angajaţi ai instituţiilor publice, ONG-uri sau firme, care vor avea posibilitatea prin proiect să beneficieze de formare în domeniu şi să cunoască modele de bună practică prin schimburi de experienţă în ţară şi în străinătate, în vederea dezvoltării de ateliere protejate/ ateliere de terapie ocupaţională/ unităţi protejate în instituţiile pe care le reprezintă. Cei 335 de specialişti beneficiari ai proiectului vor fi promotori ai conceptului de economie socială şi vor juca un rol activ în incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi şi a altor grupuri dezavantajate. Proiectul are o componentă de mediatizare a unităţilor protejate existente în România, care va consta în realizarea unui portal web de prezentare a acestora; materiale de promovare sub formă de catalog, care va fi trimis la peste 1.000 de companii din ţară, respectiv va putea fi accesat on-line.

Primul Tîrg Naţional al Unităţilor Protejate

De asemenea, se va realiza primul Tîrg Naţional al Unităţilor Protejate, care va facilita participarea a peste 200 de persoane atît din sectorul economiei sociale, cît şi din sectorul business. Acesta va avea rolul de a facilita contextul pentru schimb de experienţă, dezvoltare de parteneriate, replicare de modele de bună practică şi sensibilizarea sectorului de afaceri privind problema incluziunii sociale a grupurilor dezavantajate sau vulnerabile. „Acest proiect este implementat într-un moment în care economia socială este un concept relativ nou şi nedezvoltat în România, există puţine ateliere de terapie vocaţională/ unităţi protejate la nivel naţional şi acelea sînt nepromovate, nu există un parteneriat între sectorul de afaceri şi unităţi protejate, există instituţii care ar dori să înfiinţeze unităţi protejate, dar nu ştiu cum să facă acest lucru, puţini specialişti au pregătire în domeniul economiei sociale, nu există proceduri de lucru standard, iar legislaţia în domeniu este incompletă. În România, mai mult de jumătate dintre persoanele infectate cu HIV sînt adulţi tineri, pentru care garantarea dreptului la muncă este esenţială”, a declarat Angela Achiţei, manager de proiect şi preşedinte al ADV România. „Primul pas spre o lume independnentă” este un proiect strategic cu durata de trei ani, care va fi implementat atît în judeţele Constanţa, Iaşi şi Mureş, cît şi la nivel naţional/ trasnaţional. Valoarea totală este de 3,883.816 lei, din care: 3,145.775 lei - Fondul Social European (82,65%); 660,365 lei - cofinanţare naţională (17,35%) şi 77,676 lei - ADV România (2%).

Taguri articol


12