Primul Plan Național Integrat de Control al Cancerului. Vezi ce presupune!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru perioada 2016 - 2020

Primul Plan Național Integrat de Control al Cancerului. Vezi ce presupune!

Sănătate 13 Aprilie 2016 / 17:47 564 accesări
Ministrul Sănătății, conf. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: ”Vizăm realizarea unui diagnostic precoce, asigurarea și controlul calității tratamentului multimodal”

Ministrul Sănătății, conf. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: ”Vizăm realizarea unui diagnostic precoce, asigurarea și controlul calității tratamentului multimodal”

Cu aproximativ 48.300 de decese cauzate de cancer anual, România se situează peste media UE din punctul de vedere al ratei mortalității prin cancer, potrivit informațiilor Ministerului Sănătății (MS). De asemenea, tot MS anunță că diagnosticarea în stadii avansate este predominantă în mai multe tipuri de cancer. În cazul cancerului pulmonar, spre exemplu, care înregistrează cea mai crescută incidență în țara noastră - 7 din 10 pacienți români depistează boala abia în stadiul IV. De asemenea, 1 din 5 cazuri de cancer de sân este descoperit în stadiul II sau III. Toate aceste situații au dus la gândirea unei strategii, astfel încât cumplita boală să fie depistată în timp cât mai util. MS a anunțat, într-un comunicat, că prezintă primul Plan Național Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016 - 2020 (PNCC), care înglobează strategii noi de control al cancerului în România, conform direcțiilor comune de la nivel european în ceea ce înseamnă lupta împotriva cancerului.

CE INCLUDE Planul include o serie de programe prin care se vizează reducerea mortalității și a incidenței cancerului, precum și îmbunătățirea stării de sănătate a populației la risc și creșterea calității vieții bolnavilor de cancer. Astfel, sunt prevăzute noi programe-pilot de screening la nivel regional pentru cancerul de sân și cancerul colorectal, strategii de îmbunătățire a performanței actualului Program Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, cu pilotarea regională a screeningului primar HPV (Human Papilloma Virus), conform recomandărilor recente ale Ghidurilor Europene. „Planul documentează strategia comprehensivă a MS de control al cancerului, pentru reducerea mortalității și incidenței cancerului în România prin măsuri de profilaxie primară și secundară, pentru îmbunătățirea supraviețuirii și a calității vieții bolnavilor de cancer. Vizăm realizarea unui diagnostic precoce, asigurarea și controlul calității tratamentului multimodal, precum și urmărirea în timp atât ambulatorie, cât și la domiciliu, măsuri de reabilitare-reintegrare și alte acțiuni cu caracter social”, a declarat ministrul Sănătății, conf. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, citat în comunicat. Demnitarul a adăugat că dorește realizarea pregătirii profesionale la standarde europene a personalului implicat în managementul afecțiunilor oncologice, dar și dezvoltarea unui plan nou de cercetare la toate nivelurile, centrat pe beneficiul pacienților, cu individualizare prognostică și personalizare. O componentă importantă a planului o reprezintă promovarea unui comportament preventiv, prin informarea populației în vederea evitării factorilor de risc, a expunerilor la noxe, pentru reducerea riscului global de cancer, precum și prin politici de vaccinare împotriva hepatitei B și a infecțiilor cu virus HPV.

ASOCIAȚIILE DE PACIENȚI La capitolul social, MS spune că asociațiile de pacienți sunt invitate să participe în grupul de lucru care va funcționa sub coordonarea Asociației Ligilor Europene de Cancer, reprezentante pe plan intern de Societatea Română de Cancer și de Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer. În acest sens, Asociația Ligilor Europene de Cancer va desemna o organizație de pacienți din România, parteneră, ca reprezentant în colaborarea din cadrul Parteneriatului Comun CanCon (Cancer Control Joint Action). Aplicarea măsurilor incluse în Planul Național de Control al Cancerului se va realiza conform unor strategii pe termen scurt, mediu și lung. La Constanța, numărul cazurilor de cancer este în creștere. Astfel, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSPJ), dacă în 2014 erau semnalate 2.366 de cazuri, în 2015 numărul era de 2.471. Atât în 2014, cât și în 2015, în topul tipurilor de cancer s-a situat cel bronhopulmonar. Dacă în 2014 erau 443 de cazuri, în 2015 numărul era de 401 cazuri.

Prezentarea Planului Național Multianual Integrat de Control al Cancerului a avut loc în contextul întâlnirii grupurilor de lucru din cadrul proiectului CanCon (Cancer Control Joint Action), inițiat de UE în vederea consolidării unei abordări comune în lupta contra cancerului la nivel european. MS va propune Planul spre adoptare, prin Hotărâre de Guvern, pe agenda de lucru a Secretariatului General al Guvernului în luna iunie, cu publicarea ulterioară în „Monitorul Oficial“.



12