Primul scrutin după aderarea Bulgariei la UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primul scrutin după aderarea Bulgariei la UE

Externe 29 Octombrie 2007 / 00:00 616 accesări

Nici nu a început procesul electoral în primele alegeri locale de la aderarea Bulgariei la UE, că membrii Comisiei Electorale Centrale au şi anunţat înregistrarea cîtorva nereguli în unele secţii de votare din teritoriu. Patru cazuri de nereguli au fost semnalate în capitala bulgară, Sofia. Toate se referă la prezenţa reprezentanţilor unei agenţii de sondare a opiniei publice la intrarea în secţiile de vot, unde aceştia efectuau un sondaj în rîndul alegătorilor. Potrivit legii electorale bulgare, acest lucru este interzis. Alte trei încălcări ale regulamentului au fost semnalate în oraşul Kaskovo, în sudul ţării. Două s-au referit la tentative de cumpărare de voturi de către reprezentanţii unui partid, care le ofereau 20 de leva (10 euro) alegătorilor, pentru a vota în favoarea candidatului partidului lor la funcţia de primar. Cel de-al treilea este legat de campania electorală ilegală desfăşurată în faţa unei alte secţii de vot. Şase persoane au fost arestate în oraşul Sliven, cu cîteva ore înainte de deschiderea secţiilor de vot, pentru lipirea ilegală de afişe instigatoare, pe străzi. Iar la Varna au fost semnalate buletine de vot deja ştampilate.

Scrutinul a fost marcat şi de noutăţi. Astfel, este pentru prima oară cînd primarii oraşelor Sofia, Polvdiv şi Varna au fost aleşi prin vot direct. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi în cazul altor localităţi ridicate de curînd la rang de oraşe. 6.967.551 de cetăţeni cu drept de vot şi-au exprimat opţiunile în cadrul alegerilor locale ce vizează posturile a 35 de primari de sector, 2.914 primari de oraşe, 264 de primari de municipii şi 5.232 de consilieri municipali, de pe tot teritoriul ţării. Numărul total al candidaţilor este de circa 60.000, reprezentând 88 de partide şi coaliţii sau fiind independenţi. Mandatele noilor aleşi au o durată de patru ani. Rezultatele oficiale vor fi anunţate în decursul după-amiezii de marţi, 30 octombrie, la 48 de ore de la închiderea secţiilor de vot. Al doilea tur de scrutin se va desfăşura, în circumscripţiile unde va fi cazul, pe 4 noiembrie. Validarea scrutinului depinde de participarea la vot a cel puţin 50% dintre alegători şi presupune ca unul dintre candidaţi să fi primit cel puţin jumătate plus unu dintre voturile validate.

Votul va reprezenta un test de popularitate pentru coaliţia guvernamentală de centru-stînga, aflată la mijlocul mandatului şi va proba impactul unui nou partid de centru-dreapta, GERB, al popularului primar al Sofiei, Boiko Borisov. Numeroşi oameni de afaceri locali şi-au înfiinţat propriile partide pentru aceste alegeri, întrucît cariera politică va da acces la importante resurse financiare şi la informaţii despre fondurile europene. De exemplu, programul guvernamental de dezvoltare regională a primit fonduri europene de 1,361 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013. Partidul MDL al minorităţii turce, care reprezintă 10% din populaţie, a mobilizat la rîndul său emigranţii din Turcia vecină, care au sosit în număr mare cu autobuze vineri şi sîmbătă. Astfel, potrivit televiziunii naţionale, 4.000 de alegători din străinătate s-au înscris numai în oraşul Kardjali din sud (86.000 locuitori), unde există o mare comunitate musulmană.

Presa bulgară etala, duminică după-amiază, comori de ingeniozitate pentru a transmite în mod codat sondajele la ieşirea de la urne înainte de încheierea scrutinului fără să încalce, oficial, legea electorală. Această practică, obişnuită în Bulgaria de mai bine de cinci ani, nu a fost sancţionată niciodată. Toate sondajele îl dau cîştigător la Sofia pe primarul în exerciţiu Boiko Borisov, şeful noului partid de centru-dreapta GERB, cu mult în faţa candidatului socialist Brigadir Asparuhov şi a celui de dreapta, bancherul Martin Zaimov. Măsurînd temperatura aerului în faţa sediilor partidelor, agenţia BGNES vorbeşte despre 48 de grade în faţa primăriei şi doar 17 în faţa sediului socialiştilor şi dreptei. Agenţia Focus foloseşte topuri de muzică şi filme în diverse oraşe, pentru a anunţa rezultatele. Făcînd aluzie la alura atletică şi la trecutul de poliţist al lui Borisov, Focus anunţă că un film de acţiune cu Bruce Willis atrage peste 52% din spectatori. Filmul rus “Brigada”, aluzie la prenumele lui Asparuhov, este al doilea clasat, fiind preferat de 17% dintre spectatori, iar un film italian despre bancheri, aluzie la meseria lui Zaimov, are doar 14%.



12