1,6 milioane de alegătorii din Kosovo erau aşteptaţi, ieri, în primul scrutin legislativ de la proclamarea unilaterală a independenţei, în februarie 2008. Alegătorii, dintre care 70.000 vor vota pentru prima dată, sunt chemaţi să aleagă 120 de deputaţi în Parlament, dintre cei 1.265 de candidaţi propuşi pe 29 de liste, între care şapte albaneze şi opt sârbe. Un număr de 20 de mandate în Parlament sunt rezervate minorităţilor, dintre care zece celor 120.000 de sârbi care trăiesc în Kosovo, repartizaţi în enclave şi în nord, în apropiere de graniţa cu Serbia, unde sunt majoritari. Cele 2.280 de secţii de vot sunt repartizate în 37 de municipalităţi. În enclavele sârbe răspândite pe teritoriul Kosovo, se aşteaptă ca etnicii sârbi să meargă la urne duminică. În schimb, în nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari, se aşteaptă ca boicotul să fie masiv. Serbia nu recunoaşte proclamarea independenţei Kosovo şi consideră acest teritoriu drept provincia sa sudică.
La Priştina, încă de la deschiderea secţiilor, zeci de persoane, majoritatea în vârstă, aşteptau să voteze. Unele dintre ele, mai tinere, voiau să voteze înainte de a merge la serviciu. Rata de participare ar putea fi unul dintre elementele-cheie ale acestui scrutin, care se anunţă foarte strâns, între principalele două formaţiuni, Partidul Democratic din Kosovo (PDK), al premierului în exerciţiu Hashim Thaci, şi Liga Democratică din Kosovo (LDK), condusă de primarul din Priştina, Isa Mustafa. Conform ultimelor sondaje, PDK este creditat cu 30% din intenţiile de vot, iar LDK cu 28 de procente. PDK şi LDK sunt parteneri de coaliţie în Guvernul în exerciţiu. Circa 11,1% dintre alegători îşi exprimaseră dreptul la vot până la ora locală 11.30.
Aceste alegeri legislative sunt organizate anticipat din cauza crizei politice din Kosovo, care a antrenat căderea Guvernului. Alegerile sunt monitorizate de peste 32.000 de observatori, dintre care 26.000 de mii provin din partidele politice locale, 493 din organizaţii internaţionale, 351 din ambasadele străine, peste 5.000 din organizaţii neguvernamentale şi 170 de observatori ai Reţelei europene a observatorilor în alegeri (ENEMO). Totodată, poliţia din Kosovo va mobiliza 6.000 de persoane, sprijiniţi de KFOR şi EULEX, pentru a asigura buna desfăşurare a alegerilor.