Primul scrutin legislativ în Cehia, de la aderarea la UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primul scrutin legislativ în Cehia, de la aderarea la UE

Externe 03 Iunie 2006 / 00:00 2808 accesări

În Cehia se desfăşoară, începînd de ieri, timp de două zile, primului scrutin legislativ de la aderarea ţării la Uniunea Europeană, în mai 2004. Aproximativ opt milioane de alegători sînt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în noul parlament.

Partidul Social Democrat, al premierului Jiri Paoubek, aflat la guvernare din 1998, speră să obţină un al treilea mandat consecutiv, dar se va confrunta, de această dată, o concurenţă puternică din partea Partidului Civic Democratic, de centru-dreapta. Rămîne necunoscut gradul de mobilizare a electoratului la scrutinul din Cehia, dar şi dacă vreunul dintre cele două partide rivale ar putea obţine majoritatea de voturi pentru guverna singur. Negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale au început deja, fără să se mai aştepte rezultatul votului. Ecologiştii, care speră să intre în Parlament pentru prima dată în istoria lor, ar putea înclina balanţa. Pe de altă parte, capacitatea comuniştilor de a mobiliza voturile nostalgicilor erei sovietice va fi un element hotărîtor al scrutinului. Dacă unii consideră premature discuţiile despre integrarea lor în cadrul coaliţiei guvernamentale, premierul Paroubek nu exclude să ajungă la un acord cu ei, pentru a-şi asigura majoritatea în Parlament.

Alegerile sînt marcate de un duel strîns între social-democraţii (CSSD) aflaţi la guvernare de opt ani şi opoziţia liberală (ODS). Acuzaţiile grave de ingerinţă politică în anchetele judiciare, formulate în această săptămînă, de un colonel de poliţie, la adresa liderilor social-democraţi (CSSD), au provocat un scandal de proporţii în Cehia, riscînd să influenţeze al şaselea scrutin legislativ organizat după căderea comunismului, în 1989. Formaţiunea ODS, care şi-a axat campania electorală pe problema reformelor fiscale şi combaterea corupţiei, este susţinută de populaţie în proporţie de 26,7 pînă la 32%, potrivit sondajelor, în timp ce CSSD ar putea obţine între 24,2 şi 28% din voturi, Partidul Comunist între 13 şi 17,3% iar Partidul Ecologist circa 8%. Doar Institutul Factum Invenio a contrazis pronosticurile, dînd publicităţii un sondaj potrivit căruia CSSD ar devansa ODS cu 0,7 procente.

Ultimele zile ale campaniei electorale s-au cristalizat în jurul declaraţiilor comandantului unei unităţi de poliţie specializate în lupta împotriva criminalităţii organizate. Colonelul Jan Kubice i-a acuzat, luni, pe premierul Jiri Paroubek, pe ministrul de Interne şi conducerea poliţiei că au încercat să limiteze anchetele în cazuri de corupţie în care sînt implicaţi membri CSSD. Acuzaţiile au permis opoziţiei de dreapta să reia criticile la adresa legăturilor puterii cu mafia. Premierul a denunţat imediat "o conspiraţie" alimentată de principalul partid al opoziţiei de dreapta, ODS, pentru a-l discredita şi a diminua şansele electorale ale CSSD. Paroubek a lăudat performanţele guvernului său - creştere economică de 6% în 2005, reducerea deficitului bugetar, creşterea exporturilor, scăderea şomajului, atragerea de investiţii straine.



12