Secţiile de votare s-au deschis, duminică, în Ucraina în cadrul primului scrutin prezidenţial de la Revoluţia Portocalie din 2004, care l-a adus la putere pe preşedintele pro-occidental Viktor Iuşcenko. În cursa prezidenţială se întrec doi mari rivali: Viktor Ianukovici, în mod tradiţional mai apropiat de Moscova şi dat ca favorit de sondajele de opinie şi premierul Iulia Timoşenko, muză a Revoluţiei Portocalie şi fostă aliată a lui Viktor Iuşcenko. Niciunul nu pare a se afla însă în postura de a câştiga preşedinţia încă de duminică, ţinând cont de numărul mare de candidaţi - 18 în total - şi de gradul de fragmentare al celor 36,5 milioane de alegători din această ţară cu 46 de milioane de locuitori, lăsând să se întrevadă un al doilea tur la 7 februarie. Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev, realizat la începutul lunii ianuarie, Viktor Ianukovici ar urma să obţină 39% dintre voturi în primul tur, în timp ce Iulia Timoşenko ar obţine 23 de procente. În schimb, jocurile par deja făcute pentru Viktor Ianukovici, a cărui preşedinţie a dezamăgit profund poporul ucrainean. Fostul preşedinte a avertizat în această săptămână asupra pericolelor pe care le-ar reprezenta pentru democraţia ucraineană renunţarea la cauza sa politică pro-europeană.
Rata de participare a atins 44,55% la ora locală 15.00, a anunţat televiziunea ucraineană, citând date de la Comisia Electorală Centrală. Scrutinul este validat dacă rata de participare depăşeşte 50%. La Kiev, alegătorii au sfidat zăpada şi poleiul care acoperă mare parte din străzile capitalei pentru a merge la urne.
Campania electorală a fost umbrită de schimburi de replici adeseori lipsite de respect între cei 18 candidaţi, dar şi prin suspiciuni de fraudă. La Doneţk, un bastion al lui Viktor Ianukovici, autorităţile locale au acuzat, sâmbătă, 379 de georgieni sosiţi în ultimele zile că intenţionează să alimenteze tensiunile în favoarea Iuliei Timoşenko. Doi jurnalişti georgieni ai postului de televiziune Imedi au declarat că au fost agresaţi în cursul nopţii de persoane necunoscute. Tot un georgian a fost reţinut, duminică, la Doneţk pentru încălcarea legii privind imigraţia, în timp ce alţi doi au fost reţinuţi pentru comportament inadecvat într-o secţie de votare. Alte incidente minore au fost semnalate în provincie, cum ar fi lipsa unor urne şi neconcordanţe în listele electorale la Odessa. La Doneţk, un birou s-a deschis cu întârziere după ce preşedintele acestuia a pus o ştampilă greşită pe 600 de buletine de vot. Dar preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Şapoval, a declarat că nu a fost depistat niciun incident serios pentru moment. Tema fraudelor este deosebit de sensibilă în Ucraina după ce justiţia a invalidat victoria lui Viktor Ianukovici pentru fraude în alegerile prezidenţiale din 2004, deschizând calea preluării puterii de către Viktor Iuşcenko. Indiferent cine va fi câştigătorul până la urma, va descoperi o ţară instabilă politic şi aproape în faliment din punct de vedere economic.