Primul test al tribunalelor de la Guantanamo reformate de Obama

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primul test al tribunalelor de la Guantanamo reformate de Obama

Externe 10 August 2010 / 00:00 343 accesări

Tribunalele militare de excepţie reformate de administraţia Obama vor cunoaşte, astăzi, un prim test la Guantanamo, cu deschiderea procesului canadianului Omar Khard, ultimul occidental deţinut în această închisoare după ce a fost arestat la vârsta de 15 ani. Preşedintele american, Barack Obama, a promis să închidă în ianuarie centrul de detenţie, simbol al anilor Bush, dar a fost nevoit să renunţe la acest plan, din cauza opoziţiei Congresului de a transfera toţi deţinuţii pe teritoriul american. Închisoarea găzduieşte în continuare 176 de deţinuţi, faţă de 240 câţi avea la preluarea puterii de către Obama.

În prezent un tânăr solid, în vârstă de 23 de ani, cu barbă stufoasă, Omar Khadr şi-a petrecut o treime din viaţă în celulele de la Guantanamo şi nu mai are nimic din aerul de adolescent pe care îl avea în momentul capturării lui de către armata americană, în Afganistan, în iulie 2002. Acuzarea îi reproşează că a lansat o grenadă care a ucis un soldat american. El este acuzat, de asemenea, că a fost antrenat într-o tabără al-Qaida şi s-a alăturat ulterior unui grup de membri al-Qaida, pentru a fabrica bombe artizanale. Cele două capete de acuzare se încadrează la crime de război, care justifică, în opinia administraţiei americane, un proces în faţa tribunalelor militare de excepţie de la Guantanamo, reformate în octombrie 2009 de Congres, pentru consolidarea drepturilor apărării. ”Acest caz este original pentru că acuzatul era foarte tânăr în momentul faptelor reproşate”, observă Benjamin Wittes, expert la Brookings Institution, un centru de reflecţie din Washington. ”Sunt sigur că administraţia ar fi preferat ca primul proces să nu fie acesta, pentru că nu aceasta este faţa noilor tribunale de excepţie pe care vrea să o arate”, adaugă el. Vineri, Curtea Supremă de Justiţie din SUA, solicitată de avocatul lui Khadr, a refuzat să suspende procedura judiciară împotriva sa, ridicând ultimul obstacol în calea organizării procesului. Prevăzut să dureze trei săptămâni, acesta este urmărit de aproximativ 20 de instituţii de media, majoritatea din Canada. În pofida protestelor opoziţiei, Guvernul conservator al lui Stephen Harper nu a vrut niciodată să ceară repatrierea cetăţeanului său. Grav rănit în timpul asaltului care a condus la arestarea sa, Omar Khadr, care şi-a pierdut vederea la ochiul stâng, riscă închisoarea pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat. El susţine că a fost maltratat în timpul interogatoriilor ce au urmat arestării sale. Judecătorul militar care prezidează procesul, Patrick Parrish, nu a declarat dacă acceptă declaraţiile contestate. În timpul audierilor preliminare din iulie, acuzatul a anunţat că îşi va concedia toţi avocaţii, cu excepţia unui avocat militar american, pe care este nevoit să îl păstreze şi că intenţionează să boicoteze dezbaterile.

Nimeni nu poate anticipa însă care va fi rezultatul procesului, apreciază profesorul de drept militar la Yale, Eugene Fidell. ”Sunt multe dezbateri asupra cazului său: trebuie considerat un copil? Dreptul internaţional permite judecarea unui copil-soldat? Dar nu am ştiut niciodată, după tot acest timp, ce are acuzarea împotriva lui. Examinarea pe fond este poate în interesul lui şi, cine ştie, dacă administraţia nu reuşeşte să câştige convingerea intimă a juriului, el va fi poate achitat”, adaugă specialistul.

Taguri articol


12