Primul transplant complet de faţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primul transplant complet de faţă

Monden 07 Mai 2009 / 00:00 429 accesări

Connie Culp, în vîrstă 46 de ani, este primul pacient american care a suferit un transplant complet de faţă, după ce în urmă cu cinci ani, un foc de armă a lăsat o gaură în locul în care avea faţa. În urmă cu cinci luni, pacienta desfigurată a fost supusă unui transplant de faţă de la o femeie moartă, iar marţi au fost prezentate rezultatele operaţiei. Rezultatul nu este definitiv, pacienta urmînd să mai treacă printr-o serie de operaţii estetice, odată ce zona va fi vascularizată normal, iar terminaţiile nervoase se vor dezvolta suficient pentru a activa musculatura facială.

Pînă ieri, identitatea pacientei şi circumstanţele care au dus la desfigurarea sa erau sercete. Soţul lui Connie Culp, Thomas, a împuşcat-o în 2004 şi apoi s-a sinucis. Connie Culp nu a murit, deşi focul de armă i-a spulberat nasul, obrajii, buzele şi un ochi. Pentru o lungă perioadă de timp, pînă la transplantul de faţă, a avut nevoie de o traheotomie pentru a respira. Singurele părţi ale feţei care nu au fost grav afectate au rămas pleoapele superioare, fruntea, buza inferioară şi bărbia. Connie Culp a trecut prin 30 de operaţii pentru refacerea feţei. Medicii i-au extras părţi din coaste pentru a-i reface obrajii şi i-au recompus maxilarul dintr-un os prelevat din picior. A suportat nenumărate grefe de piele prelevată de pe coapse şi totuşi nu putea să mănînce nimic solid, să respire singură şi nu putea să miroasă nimic. Apoi, la data de 10 decembrie, într-o intervenţie chirurgicală ce a durat 22 de ore, doctorul Maria Siemionow a condus o echipă de medici care i-au înlocuit 80% din faţă cu oase, muşchi, nervi, vase de sînge şi piele prelevate de la o altă femeie care murise de curînd. Acesta a fost cel de-al patrulea transplant de faţă din lume, dar primele trei nu au fost atît de extinse.

“Iată-mă acum, cinci ani mai tîrziu, aşa cum mi-au spus. Şi am în sfîrşit un nas al meu”, a declarat Connie Culp, rîzînd în faţa presei. În luna ianuarie, femeia a fost în stare să mănînce, pentru prima dată după ani de zile, pizza, pui şi hamburgeri. Costurile inetrvenţiei chirurgicale au fost de aproape 300.000 de dolari, bani ce ar putea fi recuperaţi datorită caracterului experimental al transplantului da faţă realizat.



12