Prinși cu 29 de angajați care munceau la negru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dosare penale pentru doi patroni constănțeni

Prinși cu 29 de angajați care munceau la negru

Eveniment 04 Februarie 2015 / 00:00 1181 accesări

Nu există lună în care inspectorii de muncă să nu identifice angajatori care practică munca fără forme legale de angajare. Acţiunile de control efectuate în ianuarie, la Constanța, au scos din nou la iveală încălcări ale prevederilor legislaţiei pe probleme legate de relaţiile de muncă. În ianuarie, Corpul de control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa a verificat 274 de agenți economici, din care 33 au fost sancționaţi și s-au aplicat 26 de amenzi, în valoare de 334.000 lei, precum și șapte avertismente. Au fost depistaţi 16 angajatori care practicau munca nedeclarată, cu 78 de persoane care nu aveau încheiat contract individual de muncă, și s-au luat 431 de măsuri cu termen de remediere.

            DOUĂ DOSARE PENALE Tot în ianuarie s-au găsit și nereguli mai grave, care au atras asupra angajatorilor dosare penale. ”În atenția inspectorilor au intrat doi angajatori, la care s-au găsit 29 de persoane fără forme legale de muncă, fiind sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța”, a precizat inspectorul-șef al ITM Constanța, Eugen Bola. Precizăm că, dacă un angajator are peste cinci salariați fără forme legale, atunci i se întocmește dosar penal.

            CE RIȘTI DACĂ MUNCEȘTI FĂRĂ ACTE? Concluzia este că zeci de constănțeni preferă să muncească la negru, chiar dacă asta nu le aduce niciun fel de protecție socială. Este bine de știut că, atunci când accepți să lucrezi fără contract de muncă, plata salariului și data la care îl primești sunt la mica înțelegere, ceea ce duce de nenumărate ori la întârzieri sau la neplată. De asemenea, nu ai dreptul la concediu de odihnă, la asigurare medicală, la șomaj și la plăți compensatorii, dacă ești dat afară. De cealaltă parte, angajatorii ocolesc în acest fel taxele şi impozitele pe care ar trebui să le achite de pe urma unui angajat, deşi riscă să plătească amenzi usturătoare sau să fie dați pe mâna Justiției.

            AMENZI ȘI PENTRU SECURITATEA ÎN MUNCĂ La rândul lor, inspectorii Corpului de control Securitate și Sănătate în Muncă au verificat în ianuarie, la Constanța, 201 angajatori. S-au dispus 348 de măsuri de remediere a neconformităților constatate, s-au aplicat 350 de sancțiuni, din care șase amenzi contravenționale, în valoare de 27.500 lei, și au fost date 344 de avertismente. Reprezentanții ITM Constanța nu au dat publicității numele niciunui agent economic prins cu nereguli, potrivit legislației în vigoare.  

Taguri articol


12