Sute de sindicalişti din învăţământ s-au strâns şi astăzi în faţa sediului Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de scăderile salariilor, precum şi de declaraţiile privind asumarea Legii Educaţiei. Dacă până acum protestatarii cereau ministrului Daniel Funeriu asigurarea de condiţii decente la locul de muncă, acordarea de salarii decente şi să nu adopte Legea Educaţiei prin asumare, în prezent, lista sindicaliştilor s-a redus la o singură revendicare: „Demisia!”.
„VOM CONTINUA PROTESTELE ÎN FAŢA MINISTERULUI EDUCAŢIEI PÂNĂ CÂND DANIEL FUNERIU ÎŞI VA DA DEMISIA. ACEASTA ESTE PRINCIPALA NOASTRĂ REVENDICARE”
a declarat liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa - afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) - prof. Ioana Purcărea. Liderul SLSIP a precizat că, astăzi, la Bucureşti, va avea loc şedinţa Biroului Operativ al FSLI, în cadrul căreia se va decide calendarul de acţiuni pentru perioada următoare.
DIALOG REFUZAT. Aproximativ o sută de profesori au protestat, vineri, pentru a doua zi consecutiv, în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de scăderea salariilor şi de decizia Guvernului de a adopta Legea Educaţiei prin asumarea răspunderii. „Cerem demisia ministrului pentru două motive esenţiale. Unul - întrucât vrea să adopte Legea Educaţiei prin asumarea răspunderii de către Executiv, blocând reforma pe care o cerem de un deceniu. Doi - pentru că a spus că este mandatat de către preşedintele României să închidă 1.700 de şcoli, indiferent de opoziţia pe care o va avea în teritoriu, indiferent ce ar genera această măsură la nivel local”, a declarat secretarului general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Liviu Pop. Protestatarii au scandat „11 clase, 11 clase !” şi „Nu vă fie frică, Funeriu pică”. Protestele la Ministerul Educaţiei au început miercuri, 13 octombrie, când dascălii s-au alăturat acţiunii de protest declanşate de angajaţii Ministerului de Finanţe, în semn de solidaritate. Acţiunile spontane au continuat joi şi vineri. Pe tot parcursul acestora, Daniel Funeriu a refuzat să stea de vorbă cu protestatarii. Mai mult, în cadrul unei emisiuni televizate, demnitarul i-a îndemnat pe dascăli să „facă mai mult sport”, asta după ce, pentru anul şcolar 2010-2011, a redus numărul orelor de sport şi a redus normele profesorilor specializaţi de sport, la ciclul primar, orele de Educaţie Fizică fiind ţinute de către învăţătorii de la clasă.