Principalele elemente ale planului de consolidare a apărării UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Principalele elemente ale planului de consolidare a apărării UE

Externe 03 Octombrie 2008 / 00:00 564 accesări

Miniştrii europeni ai Apărării au dezbătut, miercuri şi joi, la Deauville în Franţa, proiectul prezentat de preşedinţia franceză a UE privind consolidarea apărării spaţiului comunitar. Statele membre recunosc necesitatea modernizării actualei flote de elicoptere. Franţa şi Germania au contribuit la instruirea piloţilor din Cehia, Suedia, Spania şi Polonia. Un fond recent constituit a primit contribuţii din partea Marii Britanii (7,3 milioane euro), Franţei (opt milioane), Danemarcei (două milioane), Luxemburgului (500.000 de euro) şi Finlandei (500.000 de euro). La rîndul lor, Ungaria, Bulgaria, Italia, Germania, Suedia, România, Spania şi Portugalia se pronunţă în favoarea unui proiect bazat fie pe cedarea orelor de zbor, fie pe crearea unei unităţi multinaţionale. Proiectul de cooperare navală europeană se bucură de o largă susţinere din partea celor patru ţări dotate cu portavioane, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania. Pentru deminarea spaţiilor maritime, Germania, Olanda, Finlanda, Italia şi Belgia susţin planul de înlocuire a navelor actuale. Totodată, se are în vedere Intensificarea cooperării între Agenţia Europeană pentru Apărare şi Organizaţia de Coopeare în materie de Armament. Un acord de cooperare în acest sens urmează să fie încheiat pe 10 noiembrie.

Pentru reglemtarea piaţei europene a armamentului, miniştrii Apărării din cadrul UE au stabilit să simplifice procedurile de transfer al echipamentelor militare în spaţiul comunitar şi să reformeze sistemul licitaţiilor publice. De asemenea, discuţiile au abordat şi condiţiile de mobilizare a grupurilor tactice europene, schimburile între studenţii-ofiţeri după modelul Erasmus, evacuarea cetăţenilor europeni în cazuri de criză şi coordonarea supravegherii maritime. În domeniul cooperării spaţiale au fost adoptate două iniţiative. Una vizează multiplicarea surselor de informare ale Centrului pentru coordonarea sateliţilor de la Torrejon din Spania, iar cealaltă iniţiativă se referă la continuarea proiectului de nouă generaţie MUSIS.

În replică, Rusia a anunţat că marina sa va primi cel puţin opt submarine de ultimă generaţie, în cadrul unui program al statului de modernizare a armamentului ce se va încheia în 2015. Preşedintele Dmitri Medvedev a declarat joia trecută că modernizarea forţelor armate trebuie grăbită, dîndu-se prioritate armamentului nou şi avansat, precum şi îmbunătăţirii condiţiilor pentru militari. Armata rusă are nevoie urgentă de armament nou pentru a-l înlocui pe cel învechit, din perioada sovietică. Actualul program al statului prevede dezvoltarea de armament nou sofisticat pînă în 2011. Rusia, cu un buget actual alocat apărării de 40 de miliarde de dolari, intenţionează să crească fondurile în acest domeniu cu 50% în următorii trei ani.

Taguri articol


12