Prinţul Charles, în conflict deschis cu arhitecţii britanici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prinţul Charles, în conflict deschis cu arhitecţii britanici

Monden 07 Septembrie 2009 / 00:00 395 accesări

Moştenitorul tronului Marii Britanii, care nu ezită să catalogheze anumite clădiri drept “furuncule” sau “pubele”, nu a fost niciodată un admirator al arhitecturii contemporane, însă ultimele lui intervenţii în materie de stil arhitectural au atras furia arhitecţilor britanici. Numită recent în funcţia de director al Institutului regal al arhitecţilor britanici, Ruth Reed a afirmat că fiul reginei Elisabeta a II-a abuzat de poziţia lui de viitor suveran, exercitînd influenţă în procesul de atribuire a permiselor de construcţie. “Se pare că există probe care dovedesc că el a influenţat din culise acordarea unor permise de construcţie şi desemnarea anumitor arhitecţi, ceea ce ar constitui un abuz de putere de necontestat”, a declarat aceasta. Graham Smith, purtătorul de cuvînt al Asociaţiei anti-monarhiste Republic, consideră că acţiunile prinţului Charles, care, în calitatea lui de moştenitor al tronului este obligat să rămînă neutru şi în afara politicii, aruncă mari dubii asupra capacităţii lui de a deveni rege într-o bună zi.

Prinţul Charles a intervenit în acest an pentru blocarea unui proiect arhitectural ultramodern din sticlă şi beton, conceput de arhitectul de renume Richard Rogers, ce urma să fie construit la Londra. Potrivit presei britanice, prinţul Charles ar fi scris familiei regale din Quatar, finanţatoarea societăţii de investiţii imobiliare Quatari Diar, să îi ceară să îşi reexamineze proiectul de reamenajare a unui fost sit militar din Chelsea, unul dintre cartierele bogate ale Londrei. Societatea din Quatar şi-a retras cererea pentru eliberarea permisului de construcţie a acestui proiect arhitectural în valoare de peste 3,44 miliarde de euro, cu mai puţin de o săptămînă înainte de examinarea ei de către Comisia pentru urbanism din Londra. Calificînd acest proiect al arhitectului britanic ca “inadaptat”, prinţul Charles a propus o soluţie alternativă, folosind materiale tradiţionale, precum piatra şi cărămida.

Nu ar fi prima dată cînd moştenitorul britanic stîrneşte controverse cu privire la gustul său în materie de arhitectură. Într-un discurs din urmă cu 25 de ani, devenit celebru, prinţul Charles l-a atacat pe Lordul Rogers, declarînd că proiectul acestuia, ce viza extinderea celebrei National Gallery, este “un furuncul monstruos”. Prinţul Charles a combătut şi în 2005, de această dată fără succes, un proiect al arhitectului francez Jean Nouvel, care, în opinia sa, risca “să desfigureze” cartierul catedralei Saint Paul. Prinţul Charles a pledat atunci pentru o construcţie care “să permită catedralei Saint Paul să strălucească” şi a încercat să îl impună pe arhitectul său, Quinlan Terry, specialist în construcţii în stil gotic, ionian şi corintian. Proiectul de birouri şi clădiri comerciale din One New Change, cîştigat prin concurs de Jean Nouvel, este în curs de construcţie. Ultimul episod în acest “război al stilului” s-a consumat în momentul în care prinţul Charles a încercat să impună adăugarea unei loggii din fier şi sticlă la Palatul Kesington din Londra. Responsabilii pentru urbanism au respins categoric, în luna august, aceste sugestii pentru renovarea celebrului palat, în care prinţul Charles a locuit în perioada în care a fost căsătorit cu regretata prinţesă Diana.

Taguri articol


12