VIAŢĂ DE ARMATĂ Prinţul Harry, care şi-a încheiat misiunea în Afganistan, a recunoscut că a omorât luptători talibani în timpul petrecut în această ţară. Luni seară, Ministerul britanic al Apărării a anunţat că prinţul Harry a părăsit Afganistanul, după o misiune de 20 de săptămâni. În timp ce se afla în Afganistan, prinţul de 28 de ani a fost întrebat de Press Association (PA) dacă a ucis insurgenţi în misiunile din provincia Helmand, iar acesta a răspuns: ”Da, aşa cum au făcut-o mulţi dintre noi. Să ucizi o persoană înseamnă să salvezi o alta. Asta era miza, cred. Dacă sunt oameni care încearcă să le facă rău băieţilor noştri, atunci îi vom elimina”. Al treilea moştenitor la tronul britanic în ordinea succesiunii a spus, totuşi, că nu a ales să fie pilot de elicoptere pentru a ucide oameni, misiunile principale fiind cele de escortare. ”Dacă oamenii sunt răniţi, noi ne plasăm deasupra, pentru a împiedica orice atac al insurgenţilor, care ne văd şi spun: OK, este o luptă inegală, nu ne vom apropia”, a povestit prinţul.
FRUSTRĂRI Prinţul Harry a fost în permanenţă însoţit de ofiţeri de securitate, care s-au ocupat de protecţia sa, inclusiv în Afganistan, la Camp Bastion, cea mai mare bază operaţională a armatei britanice din lume. Gărzile sale de corp nu l-au însoţit însă şi la bordul elicopterului. Prinţul Harry a calificat viaţa militară drept ”atât de normală pe cât poate să fie”. A mai spus că regretă că mulţi îl văd ca pe prinţul Harry în loc de căpitanul Wales, ceea ce este frustrant. ”Examenele au fost întotdeauna un coşmar pentru mine, dar, când este vorba de jucat fotbal, pe PlayStation sau pilotat, cred că aceste lucruri sunt în general mai uşoare ca mersul pe jos”, a mai povestit Harry. El s-a mai declarat încântat de vestea că fratele său şi soţia lui aşteaptă un copil, în iulie, şi este nerăbdător să devină unchi. Harry a vorbit şi despre scandalul în care a fost implicat în august, anul trecut, când a fost pozat nud, într-un hotel din Las Vegas, după ce jucase strip-biliard. A spus că nu s-a ridicat la înălţimea statutului său, că şi-a decepţionat familia şi a decepţionat şi alte persoane. ”Însă eram într-un spaţiu privat şi un anumit nivel de intimitate trebuie respectat”, a mai spus el, adăugând că incidentul a fost un exemplu clasic al faptului că se comportă prea mult ca un militar şi nu suficient ca un prinţ.
PROBLEME DE COMUNICARE Declaraţiile sale au fost imediat taxate de talibani. ”Prinţul Harry probabil că are o problemă mentală”, au apreciat aceştia, în replică la paralela făcută între tirul de la bordul elicopterului său, în Afganistan şi jocurile video. ”Sunt 49 de ţări cu armamentul lor puternic, care nu reuşesc să îi înfrângă pe mujahedini, iar acum, prinţul a ajuns să compare acest război cu jocurile sale, Playstation sau cum le spune”, a declarat ironic Zabiullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor. ”Este un război serios, un război istoric, de rezistenţă, pentru noi şi poporul nostru. Nu luăm comentariile lui foarte în serios, pentru că am văzut şi auzit cu toţii că, la întoarcerea lor din Afganistan, mulţi militari străini, ocupanţi, dezvoltă probleme mentale”, a mai spus talibanul.