Cu un gest pe cît de rar al suveranei britanice, pe atît de emoţionant pentru aceasta, regina Elisabeta a ll-a a fost de acord să îşi decoreze nepotul şi pe colegii săi de arme, pentru isprăvile de vitejie făcute în Afganistan. Ceremonia va avea loc la Castelul Windsor. O altă veste bună pentru cel de-al treilea succesor la tronul britanic în ordinea de succesiune este că de luna viitoare va fi înaintat la rang de locotent, după doi ani de serviciu militar. Salariul său de 23.475 de lire sterline va creşte la 28.216 de lire sterline pe an.
Prinţul Harry este nerăbdător să se întoarcă în Afganistan cît de curînd, însă comandanţii militari se tem că acest lucru ar presupune o problemă majoră de securitate. Acesta a fost retras de pe front după apariţia în presă a informaţiei privind prezenţa sa în această zonă de conflict. După doar zece săptămîni în prima linie, tînărul s-a întors sîmbătă în Marea Britanie, însă este hotărît să revină alături de colegii săi de arme. Presa britanică a păstrat tăcerea în legătură cu misiunea sa în Afganistan, însă informaţia a fost transmisă de site-uri Internet din Australia, Germania şi SUA. Prinţul Harry a fost dezamăgit şi a analizat posibilitatea retragerii sale din armată, după ce desfăşurarea sa în Irak a fost anulată în ultimul moment, anul trecut, din cauza temerilor pentru securitatea sa.
Pe de altă parte, un lider al militanţilor afgani a declarat că, în pofida eforturilor Guvernului britanic de a păstra secretul, combatanţii talibani ştiau de prezenţa prinţului Harry în Afganistan şi chiar demaraseră o operaţiune pentru capturarea şi uciderea lui cu mult timp înainte de publicarea informaţiei în presă. Informaţia a foist titrată de săptămînalul “Newsweek”, în ediţia electronică. Mullahul Abdul Karim a declarat că a primit un mesaj de la serviciile talibane de informaţii, la sfîrşitul lunii decembrie - începutului lunii ianuarie, conform căruia “un pui important” s-a alăturat trupelor britanice în zona lor de operaţiuni. Mullahul Karim a precizat că şi-a trimis subordonaţii în urmărirea prinţului. “Este inamicul nostru special. Prima noastră opţiune era să îl capturăm ca prizonier şi a doua să îl ucidem”, a adăugat acesta. Prinţul s-a deplasat pe teritoriul provinciei Helmand împreună cu unitatea sa, afirmă Karim, ai cărui oameni au raportat o dată sau de două ori că ar fi văzut convoiul militar al acestuia în zona operaţiunilor, în districtul Sanguin. Combatanţii talibani nu au reuşit însă niciodată să se apropie de ţintă. Şederea prinţului în Afganistan era prevăzută pînă în luna aprilie, dar a fost întreruptă brusc după ce, cel mai probabil armata britanică şi aliaţii americani, au considerat că eforturile de a-l păzi pe prinţ devin mai mari decît misiunile obişnuite din teren. În mod misterios, site-ul Drudge Report a primit informaţia despre poziţionarea prinţului Harry şi a deconspirat-o, iar a doua zi Ministerul britanic al Apărării a anunţat retragerea sa din Afganistan. “Este prinţ, dar nu are inima unui prinţ. S-a dovedit la fel de crud şi brutal ca şi ceilalţi militari britanici, bombardînd şi atacînd luptători Taliban şi afgani nevinovaţi”, a apreciat mullahul Karim.