Al treilea moştenitor al tronului Marii Britanii şi-a cerut public scuze, după ce site-ul unui ziar a publicat o înregistrare video în care prinţul Harry îl numeşte pe unul dintre colegii săi de armată „paki”, termen ironic, care face referire la o persoană de origine pakistaneză. Tabloidul britanic „News of the World”, care a devenit cunoscut în 2006 după ce a publicat imagini cu prinţul Harry îmbrăcat într-o uniformă nazistă, la o petrecere, a difuzat recent pe site-ul său o înregistrare video, în care acesta face comentarii ironice la adresa unuia dintre colegii săi din armată. Prinţul Harry, în vîrstă de 24 de ani, şi-a cerut scuze public pentru această întâmplare şi a declarat că nu a folosit termenul într-un sens maliţios. Şi purtătorul de cuvînt al familiei regale britanice a dat asigurări că nu a existat nicio urmă de rasism în cuvintele sale. „Prinţul Harry înţelege perfect cît de jignitor poate fi acest termen şi regretă profund ofensa pe care cuvintele sale ar fi putut-o provoca. Prinţul Harry a folosit acest cuvînt fară nicio urmă de maliţiozitate, ci ca pe o poreclă. Fără îndoială, Harry nu a vrut să îşi jignească prietenul”, a declarat purtătorul de cuvînt al familiei regale britanice.
Înregistrarea video a fost făcută de însuşi Harry în 2006, cînd era ofiţer. Adresîndu-se unui elev ofiţer de origine asiatică, el spune: „Ah, micul nostru prieten paki, Ahmed”. „Paki” este un termen peiorativ care desemnează indienii şi pakistanezii. Prinţul Harry face o a doua remarcă, în cursul unui exerciţiu, cînd vede un coleg care are ceva înfăşurat în jurul capului. Cînd acesta se uită spre cameră, Harry spune: „Iată-l pe Dan... La naiba, i-am putea spune „cel cu turbanul””. Prinţul foloseşte cuvîntul raghead, un alt termen rasist, care îi desemnează pe arabi. Instituţia care se ocupă de monitorizarea discriminării în Marea Britanie a calificat aceste afirmaţii drept deranjante şi a cerut o anchetă Ministerului Apărării.
Noua controversă ilustrează însă concluziile unui studiu. Chiar dacă cea mai mare parte a populaţiei declară că ar avea o reacţie negativă în cazul unei manifestări rasiste, în realitate nimeni nu ar face nimic dacă ar fi martorii unei astfel de situaţii. Un studiu al unor cercetători canadieni şi americani a analizat comportamentul a 120 de studenţi de rasă caucaziană, expuşi ca martori unor comportamente rasiste, în timp ce aşteptau să înceapă ceea ce credeau ei că va fi adevăratul experiment. Studiul a urmărit ca reacţiile generate să fie cît mai naturale, astfel că, un student caucazian, aparent din tabăra subiecţilor analizaţi, a făcut comentarii rasiste la adresa unui alt coleg, de culoare, atunci cînd acesta a părăsit încăperea. Remarcile rasiste au variat de la manifestări moderate la extremiste. Evaluarea reacţiei participanţilor a fost verificată la întoarcerea în încăpere a studentului de culoare, cînd colegii săi erau invitaţi să-şi aleagă parteneri pentru un presupus următor exerciţiu. Rezutatele studiul au evidenţiat că mulţi participanţi, reprezentînd un procent deloc neglijabil, de 63%, au ales ca partener pentru presupul exerciţiu persoana care a făcut comentariile cu tentă rasistă. Cercetătorii s-au declarat surprinşi de discrepanţa dintre cele declarate şi comportamentul oamenilor. Explicaţia pentru acest tip de comportament poate veni din faptul că nu există încă o conduită în ce priveşte reacţia la remarcile rasiste, iar oamenii nu ştiu cum să reacţioneze. Studiul concluzionează că neluînd nicio măsură, se contribuie de fapt la construirea unei societăţi predispuse într-o mare măsură la rasism.