Prinţul Philip a fost urît de soacră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prinţul Philip a fost urît de soacră

Monden 01 Decembrie 2008 / 00:00 706 accesări

Nu sînt puţini bărbaţii care au o relaţie tensionată cu soacrele lor, iar acest adevăr a fost valabil şi pentru prinţul Philip, pe care mama reginei Elisabeta a II-a nu îl putea suporta, în principal fiindcă era de origine germană. Tatăl prinţului Charles era iniţial prinţ de Grecia şi de Danemarca, avînd însă sînge germano-danez şi numele de familie Schleswig-Holstein-Sonderberg-Glucksberg. Originea sa avea să îi aducă prinţului Filip dispreţul etern al Reginei Mamă, care nu suporta germanii. Preferinţele etnice ale mamei sale nu au împiedicat-o pe regina Elisabeta a II-a să se îndrăgostească de Philip, pe care l-a cunoscut la Colegiul Naval Regal Dartmouth, în anul 1939. Idila a fost dusă la pasul următor în anul 1946, cînd Philip a cerut-o în căsătorie pe actuala deţinătoare a tronului Marii Britanii. Anul următor, cuplul s-a căsătorit. Înainte de a face pasul cel mare, a renunţat la titlurile sale princiare şi a devenit cunoscut drept Philip Mountbatten, noul prenume fiind o versiune anglicizată a numelui de familie german al mamei sale, Battenberg.

Cel ce avea să devină prinţul-consort Philip nu a dorit să schimbe doar numele, ci şi unele aspecte ale Casei Regale, fapt ce a tras după sine multe neînţelegeri cu soacra sa. Soţului reginei Elisabeta a II-a i se părea ridicol că membrii Familiei Regale comunicau la Palatul Buckhigham prin bileţele scrise, aduse de un servitor, în loc să folosească telefonul. Prinţul Philip voia ca banii să fie economisiţi, ca unele tradiţii să fie eliminate şi ca mentalităţile multora din cei care lucrau şi trăiau la palat să fie schimbate. Din păcate, Regina Mamă nu împărtăşea părerea ginerelui, dorind chiar ca domnia şi încoronarea fiicei ei să fie precum cea a regelui George. Prinţul Philip a vrut şi să îşi ocupe timpul cu altceva şi a decis să viziteze trupele Commonwealth, care urmau să participe la încoronarea soţiei sale. Nici de data aceasta nu a avut noroc, deoarece, înainte să plece cu elicopterul în călătorie, i s-a spus că Regina Mamă nu tolerează ca el să folosească un mijloc de transport al plebei. Soacra s-a împotrivit şi în privinţa persoanei alese de prinţul Philip pentru a realiza fotografiile oficiale. Acesta îl propusese pe fotograful Baron Nahum, dar Regina Mamă l-a preferat pe Cecil Beaton. Prinţul Philip a fost lăsat să se lupte singur cu soacra sa de către regina Elisabeta a II-a, care a amînat decizia de a purta numele de familie al prinţului Philip şi apoi a stat deoparte, lăsîndu-şi mama să facă totul. Ca să uite de supărare, prinţul Philip s-a înscris într-un club dezmăţat, din care făceau parte şi actorii James Robertson Justice şi Peter Ustinov sau spionul Kim Philby. Gestul i-a adus prinţului Philip şi mai multă antipatie şi privare de putere din partea Reginei Mamă, care fusese numită Consilier de Stat de către fiica sa.

Soţul reginei Elisabeta a II-a a reuşit doar o dată să treacă peste cuvîntul soacrei, atunci cînd, la sugerarea televiziunii BBC, a făcut ca încoronarea soţiei sale să fie televizată. Acum, la şase ani după ce Regina Mamă a trecut în nefiinţă, prinţul Philip pare să fie, în sfîrşit, liniştit.

Taguri articol


12