Prinţul Philippe a devenit regele belgienilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prinţul Philippe a devenit regele belgienilor

Monden 22 Iulie 2013 / 00:00 320 accesări

După ce a depus jurământul constituţional în faţa Camerelor, reunite în şedinţă solemnă, ale Parlamentului federal al Belgiei, ieri, prinţul Philippe a devenit oficial noul rege al belgienilor. „Jur să respect Constituţia şi legile poporului belgian, să menţin independenţa şi integritatea ţării”, a spus prinţul Philippe în franceză, flamandă şi germană, cele trei limbi oficiale ale ţării. Ulterior, noul rege Philippe I a susţinut primul său discurs, aşa-numitul „Discurs al tronului”, primit cu aplauze îndelungi de membrii Camerelor reunite şi de numeroşii invitaţi. Alocuţiunea a fost scrisă de regele Philippe şi aprobată formal de premierul Elio Di Rupo, conform protocolului. „Îmi încep domnia cu voinţa de a mă pune în slujba tuturor belgienilor”, a spus Philippe I, devenit oficial rege al belgienilor, la 53 de ani, promiţând să intensifice dialogul cu cetăţenii şi să facă din diversitatea ţării un atu. Printre invitaţii de la ceremonie s-au aflat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, preşedinţi de partide, membri ai Guvernului şi ai unor entităţi federale. De asemenea, s-au aflat la faţa locului fostul rege Albert al II-lea şi fosta regină Paola, cei patru copii ai regelui Philippe şi ai reginei Mathilde, printre care şi prinţesa moştenitoare Elisabeth, de 12 ani.

TOATE CALITĂŢILE PENTRU A CONDUCE Cu câteva ore înainte, fostul rege, Albert al II-lea, a semnat actul de abdicare, în Sala Tronului, în cadrul unei ceremonii încărcate de emoţie. Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, a renunţat oficial la tron, după 20 de ani de domnie, din motive de sănătate. Regele i-a mulţumit premierului Elio Di Rupo pentru că a acceptat să formeze Executivul în plină criză instituţională, în condiţiile în care ţara nu avea Guvern de 541 de zile. Nu în ultimul rând, Albert al II-lea i-a spus fiului său, Philippe, că are „toate calităţile de inteligenţă şi de suflet pentru a se achita de misiunea care îi revine, una pentru care este bine pregătit”. Oamenilor politici prezenţi, Albert al II-lea le-a transmis: „Ultima mea recomandare: lucraţi fără odihnă pentru coeziunea Belgiei”. La rândul său, premierul Elio Di Rupo i-a mulţumit lui Albert al II-lea şi i-a urat succes noului rege Phlippe, exprimându-şi încrederea că regina Mathilde îi va furniza tot sprijinul pentru a-şi realiza misiunea.

În decurs de 40 de ani, Belgia a trecut de la un stat unitar la un stat federal, în cadrul căruia comunităţile lingvistice beneficiază de o amplă autonomie. Însă ţara este afectată de diviziunile dintre cele două comunităţi. Flandra vorbitoare de olandeză este dominată de separatişti, a căror voce este de aşteptat să se facă din nou auzită la viitoarele alegeri legislative din 2014.



12