Prioritatea Republicii Moldova este aderarea la UE, a declarat preşedintele Vladimir Voronin după întîlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. “Trebuie să depunem eforturi pentru ca R. Moldova să devină membră a UE”, a spus Voronin. Liderul de la Chişinău a precizat că în ultimii trei ani au fost adoptate 200 de măsuri legislative menite să faciliteze integrarea europeană a R. Moldova. “Trebuie să fim convinşi că aceste legi au început să fie eficiente”, a spus preşedintele moldovean.
Pe de altă parte, se relatează că mîine este aşteptat, la Chişinău, secretarul general adjunct al NATO, Robert Simmons, delegat pentru probleme de securitate şi parteneriat, care va efectua o vizită în R. Moldova în intervalul 16-18 ianuarie. În cadrul întrevederilor lui Robert Simmons cu oficialii moldoveni se va discuta despre starea actuală a relaţiilor R. Moldova cu NATO, iniţiativele preşedintelui Vladimir Voronin privind soluţionarea conflictului transnistrean şi implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului R. Moldova cu NATO (IPAP). În cadrul vizitei, Robert Simmons va fi primit de către preşedintele Vladimir Voronin şi va avea întrevederi cu preşedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, cu ministrul de Externe, Andrei Stratan, cu ministrul Apărării, Vitalie Vrabie şi secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Ion Morei. De asemenea, oficialul NATO va vizita şi Institutul Militar Alexandru cel Bun din Chişinău.
R. Moldova se pronunţă pentru un statut de neutralitate, dar are un parteneriat cu NATO. Într-un sondaj realizat la sfîrşitul anului trecut, întrebaţi despre cea mai bună soluţie pentru asigurarea securităţii R. Moldova, aproape 62% dintre respondenţi au afirmat că aceasta poate fi neutralitatea şi numai 20% din populaţie considera că soluţia ar fi aderarea la NATO. Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a fost în urmă cu o lună la Bruxelles, unde s-a întîlnit cu secretarul general al NATO, cu care a discutat şi despre problematica relaţiilor moldo-române, după cum anunţa, la acea vreme, un comunicat al preşedinţiei moldovene. Scheffer şi Voronin au vorbit atunci şi despre iniţiativa Chişinăului privind edificarea unor forţe armate comune între Chişinău şi Tiraspol şi privind reorganizarea armatei naţionale. Secretarul general al NATO a apreciat iniţiativele lansate de preşedintele Voronin cu privire la consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol, precum şi cu privire la reducerea potenţialelor militare în regiune.