Priorităţile Parlamentului European în 2013

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noutăţi comunitare

Priorităţile Parlamentului European în 2013

Externe 04 Ianuarie 2013 / 00:00 275 accesări

Anul acesta se anunţă unul crucial, în contextul în care PE va aborda reformele de redresare a economiei şi va negocia cu statele membre bugetul UE pe termen lung, se menţionează într-un comunicat pe site-ul Legislativului comunitar. De asemenea, eurodeputaţii vor lua decizii cu impact asupra vieţii de zi cu zi a europenilor, în domenii precum ameliorarea drepturilor pasagerilor, limitele emisiilor de CO2 de la automobile şi alimentele modificate genetic. Combaterea crizei se află printre priorităţile de pe ordinea de zi a PE în 2013. Acordul Consiliului UE privind uniunea bancară va fi negociat în continuare cu Legislativul comunitar. În plus, vor mai fi abordate guvernanţa Zonei Euro, reforma serviciilor financiare, agenţiile de rating al creditului, cererile pentru bonusurile bancherilor şi consolidarea pieţei unice. Nu în ultimul rând, o prioritate economică va fi punerea în aplicare a structurilor de control democratic. În ceea ce priveşte bugetul UE pe termen lung, negociat de PE, Consiliul UE şi CE, deputaţii europeni doresc garantarea investiţiilor pentru cercetare şi infrastructura transportului. După acordul asupra bugetului pentru perioada 2014-2020, părţile specifice precum Politica Agricolă Comună, cercetarea, programul Erasmus şi regiunile sărace vor fi abordate separat.

În transport, una dintre priorităţi va fi discutarea limitelor emisiilor de CO2 de la automobile, care au ca scop combaterea schimbărilor climatice. De asemenea, vor fi abordate şi drepturile pasagerilor, după ce CE va propune modificarea legislaţiei existente în domeniu. O reformă cheie a sectorului feroviar ar urma să contribuie la revitalizarea industriei, iar deputaţii europeni vor discuta propunerea comisiei de creştere a competiţiei pe piaţa feroviară de transport de pasageri. Tot în 2013, PE va mai aborda dosare precum comercializarea tutunului, clonarea, alimentele modificate genetic, protejarea datelor, creşterea prezenţei femeilor în conducerea companiilor şi politica europeană în domeniul azilului.

NOU REGULAMENT UE Garantarea calităţii pentru consumatori şi obţinerea de preţuri corecte de către fermieri sunt principalele scopuri ale noului regulament al UE privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare, care a intrat ieri în vigoare. Bazat pe o propunere a CE din 2010, noul regulament, publicat în Jurnalul Oficial al UE la 14 decembrie şi care a intrat în vigoare la 20 de zile de la data publicării, furnizează consumatorilor informaţii despre caracteristicile produselor, protejează denumirile produselor de folosirea necorespunzătoare sau de imitare şi încurajează diversificarea producţiei agricole. ”Puterea producţiei agricole europene stă în diversitatea ei, în know-how-ul fermierilor, în pământul şi în teritoriile de producţie”, a afirmat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.

Noul regulament simplifică mai multe sisteme din domeniul calităţii şi creează un cadru mai solid pentru protejarea şi promovarea calităţii produselor agricole. Printre elementele cheie se află întărirea sistemului existent pentru protecţia indicaţiilor geografice şi a denumirilor de origine pentru produsele agricole şi alimentare, printre altele prin proceduri de înregistrare mai rapide. De asemenea, se are în vedere simplificarea şi consolidarea schemei pentru specialităţile tradiţionale garantate şi crearea menţiunii de calitate facultativă de ”produs montan”. În plus, CE va trebui să raporteze până la 4 ianuarie 2014 PE şi Consiliului UE asupra impactului regulamentului privind vânzările directe de la ferme, precum şi asupra potenţialului introducerii unei menţiuni noi facultative, de ”produs al agriculturii insulare”.



12