Prim-ministrul R. Moldova, Vlad Filat, a participat la reuniunea şefilor de guverne din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI) în care a explicat priorităţile ţării sale. Acesta a enumerat asigurarea circulaţiei libere a oamenilor, aprofundarea relaţiilor comercial-economice cu ţările-membre, precum şi cooperarea în sfera cultural-umanitară. În cadrul reuniunii desfăşurate la Aşhabad, în Turkmenistan, au fost discutate chestiuni ce ţin de domeniul economic, asigurarea securităţii energetice şi alimentare, prin promovarea proiectelor comune în aceste domenii. La final, şefii delegaţiilor oficiale au semnat un set de documente ce vizează cooperarea în diverse domenii, inclusiv în domeniul industriei, culturii şi turismului. CSI a fost constituită după destrămarea URSS, din 12 din cele 15 foste republici sovietice, cu excepţia statelor baltice, iar ulterior, Georgia a renunţat la calitatea de membru, după războiul cu Rusia din august 2008.
SCEPTICISM Analiştii de la Chişinău sunt însă sceptici în privinţa viabilităţii acestei organizaţii şi a beneficiilor pe care le aduce ţării. Mulţi sunt de părere că CSI este o organizaţie muribundă, construită pentru a satisface interesele Moscovei în spaţiul ex-sovietic, dar părăsirea acestei organizaţii ar comporta anumite riscuri pentru R. Moldova, deoarece ar provoca iritarea Rusiei. Totodată, piaţa CSI este importantă pentru economia moldoveană, chiar dacă Rusia a blocat de mai multe ori importurile de producţie agricolă din această ţară. Iar R. Moldova este nevoită să se îndrepte spre această piaţă, în contextul în care avansează destul de lent spre UE. De altfel, premierul moldovean şi omologul rus, Dmitri Medvedev, au avut, ieri, o întrevedere în Turkmenistan, prima întâlnire a lui Filat cu noul şef al Executivului rus. Subiectele abordate au fost reluarea exporturilor de vinuri şi protecţia drepturilor cetăţenilor moldoveni ce muncesc în Federaţia Rusă. Astfel, s-a menţionat că acordul privind migraţia forţei de muncă a fost finalizat şi este gata de semnat. Tratatul va asigura drepturile şi libertăţile muncitorilor migranţi din ambele state. În context, premierul moldovean a reiterat solicitarea privind extinderea termenului de şedere fără înregistrare a cetăţenilor moldoveni pe teritoriul Federaţiei Ruse. Referindu-se la problematica transnistreană, Vlad Filat şi Dmitri Medvedev au salutat ultimele evoluţii în acest dosar. Premierul rus a reiterat poziţia principială a Federaţiei Ruse cu privire la soluţionarea conflictului în baza respectării integrităţii teritoriale şi suveranităţii R. Moldova.
Premierul moldovean a avut şi o întrevedere şi cu preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov. Cei doi au discutat perspectiva colaborării în domeniile energetic şi agricultură, dar şi necesitatea de a intensifica colaborarea în domeniul turistic.