Guvernul Ponta scârţâie din toate încheieturile. Pornit la drum ca un executiv favorizat de mandatul limitat, care-i permitea să iasă din circuitul presiunilor făcute de grupurile de interese, în favoarea cooptării unor profesionişti şi a unor persoane cu experienţă, se dovedeşte acum că aceste argumente n-au contat mai deloc. Un număr record de miniştri au trebuit să fie revocaţi – unii chiar înainte de a intra în pâine – ceea ce ridică probleme în legătură cu criteriile de selecţie – iar alţii au trebuit să fie abandonaţi pe parcurs datorită incompatibilităţilor.
Corina Dumitrescu, Ioan Mang, Mircea Diaconu, Lucian Isar, Ioan Rus, Andrei Marga, Victor Paul Dobre sunt deja “foştii” unui guvern care nu a împlinit încă patru luni. Lor riscă să li se adauge Vasile Cepoi, dacă acuzaţiile lansate de ANI se vor dovedi reale, demonstrând că, alături de Ioan Botiş, şi acesta s-a înfruptat ilegal din fonduri europene.
Nu Cepoi este, însă, “cuiul” actualei guvernări. Ci aghiotantul lui Antonescu, Chiţoiu care, aflat la cârma unuia dintre cele mai grele ministere dovedeşte că nu este în stare să controleze mecanismele de funcţionare ale acestuia. Circul reprezentat de tentativa de privatizare a Oltchim pune în evidenţă un amatorism aflat la limita infracţiunii. Modul neglijent, indiferenţa faţă de norme şi formalismul dus la extrem i-au dat lui Dan Diaconescu prilejul să-şi facă cu brio numărul de populism, deghizat în salvator al economiei naţionale. Privatizarea în sine a intrat definitiv în faza amatorismului absolut, în care statul, presat de instituţiile de credit internaţionale, se face că vrea să vândă activele păguboase care i-au rămas pe cap. În loc să încerce să-i convingă pe cei de la FMI că pietre de moară, pline de datorii, precum OLTCHIM, CFR MARFĂ sau TAROM nu pot fi practic vândute, că nici un investitor serios nu se încarcă cu un asemenea balast, într-o conjunctură a pieţei complet defavorabilă, ministerul Economiei al dlui Chiţoiu, cu vârful său de lance, gigolo-ul economic Vulpescu, ne oferă sceneta tragicomică a “privatizării pe persoană fizică”. Practic, se inaugurează un mecanism de fraudare totală a ce a mai rămas nevândut din “mormanul de fiare vechi” al lui Roman. Regulamentul suspect de permisiv face ca oricine să se poată prezenta la o licitaţie doar privindu-l în ochi pe dl Vulpescu, care-i va constata bonitate dintr-o privire, pentru a achiziţiona orice, chiar dacă n-are nici un ban. Nu Diaconescu trebuie penalizat pentru ce s-a întâmplat la acestă licitaţie – oricum, nimeni nu se aştepta de la el la altceva decât la o cacealma şi la o demonstraţie de populism ieftin – ci cei care au făcut în acest fel din el o vedetă. Practic, nu înţeleg de ce dl Vulpescu se mai află unde este şi nu a primit încă şutul în fund cuvenit, şi nici de ce dl Chiţoiu rămâne într-o funcţie în care nu e în stare de altceva decât să-i sufle lui Ponta răspunsurile la conferinţele de presă.