Privatizarea ICA - anulată, banii investiţi - recuperaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propunerea lui Voiculescu

Privatizarea ICA - anulată, banii investiţi - recuperaţi

Justiție 16 Aprilie 2014 / 00:00 539 accesări

Să fie anulată privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), iar cei implicaţi să-şi primească banii înapoi. Oricât ar suna de ciudat, aceasta este propunerea lui Dan Voiculescu, de ieri, de la Curtea de Apel Bucureşti. „A apărut o idee care mi se pare foarte bună. Un avocat, nu ştiu al cui, a ridicat problema anulării privatizării, care înseamnă ca ei să-şi ia terenul şi clădirile alea superbe şi să le vândă cu 60 de milioane, cât cred că valorează, iar eu să-mi recuperez toţi banii pe care i-am băgat în ICA. Vă asigur că este o sumă foarte mare. Aş prefera să se ia această decizie“, a spus fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, la ieşirea din sediul Curţii de Apel Bucureşti, unde s-a judecat un nou termen în dosarul privind privatizarea frauduloasă a ICA. Voiculescu a mai spus că nu îi este frică de faptul că ar putea fi condamnat.

Curtea de Apel Bucureşti a luat în discuţie, ieri, apelurile formulate în dosarul în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alte 11 persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind modul de privatizare a ICA. Avocaţii au cerut ca decizia luată de prima instanţă, respectiv Tribunalul Bucureşti, prin care s-a respins restituirea dosarului la procurori, pentru refacerea urmăririi penale, să fie reanalizată de un judecător, în Camera Preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti. De asemenea, avocaţii au formulat mai multe excepţii şi cereri, printre acestea fiind şi o solicitare de anulare a Hotărârii de Guvern 290/2002, prin care ICA a fost trecut din proprietatea statului în proprietate privată. Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen de judecată în 29 aprilie, când ar putea să se pronunţe în cazul acestor cereri.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesului penal, constatând că inculpatul a decedat în cursul acestuia.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.



12