Această expresie este o glumă foarte inspirată făcută de cineva la televizor, iar mie mi s-a părut că ea poate fi un titlu nimerit de editorial. Ironia adună sub aceeaşi pălărie două lucruri fără legătură între ele.
Mai întâi, a venit \"directiva\" lui Băsescu în legătură cu \"privatizarea managementului regiilor autonome de stat\"... Ce pompos sună chestia asta! Toată lumea ştie ce \"găuri negre\", din punct de vedere financiar, reprezintă marile regii pentru economia naţională, dar nimeni nu înţelege foarte clar cum se poate privatiza doar managementul lor. Aceşti coloşi, cum e, de pildă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, ar deveni un fel de \"struţo-cămile\", cu o administraţie stufoasă de tip socialist şi cu o conducere \"capitalistă\". Cum naiba să împarţi profitul şi între cine anume, admiţând că va reuşi cineva să le rentabilizeze?! Într-un asemenea caz, privatizarea seamănă cu un \"spălat pe mâini\" al statului, ca Pilat din Pont... \"Atunci, de ce nu privatizăm şi Parlamentul?\", a exclamat un comentator.
Dar Parlamentul României pare să funcţioneze deja într-un regim oarecum \"privat\". Pe de o parte, el s-a transformat, prin schimbarea artificială a majorităţii politice, acum doi ani, într-o maşinărie de vot a PDL-ului, adică a devenit un \"business\" politic şi legislativ cu efecte economice care aduc profit exclusiv clientelei şi camarilei portocalii. Pe de altă parte, recentul amestec parlamentar în cazul soţilor Columbeanu transformă instituţia într-un fel de \"notariat\" ce legislează... Aveţi şi tarife, băieţi? Cât costă o lege de privatizare cu consecinţe naţionale?...