Privitul imaginilor cu alimente creşte pofta de mâncare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La cheremul hormonilor

Privitul imaginilor cu alimente creşte pofta de mâncare

Monden 20 Ianuarie 2012 / 00:00 466 accesări

POFTA VINE MÂNCÂND Senzaţia de foame care apare deodată când privim imagini cu mâncare nu este doar un rezultat al minţii, ci îşi are originea şi în sânge. Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Psihiatrie Max Planck din Munchen au arătat că nivelul hormonului care controlează apetitul creşte atunci când o persoană vede imagini cu mâncare. Specialiştii afirmă că persoanele care încearcă să slăbească ar trebui să evite pe cât posibil să se uite la imagini cu mâncare delicioasă. Echipa de cercetători condusă de Axel Steiger a selectat pentru studiu opt bărbaţi tineri şi le-a măsurat nivelul de ghrelin din sânge. Acest hormon nu controlează doar apetitul, ci joacă un rol şi în digestie. Oamenii de ştiinţă au măsurat o creştere a nivelului de ghrelin când bărbaţilor li s-au arătat fotografii cu pizza, şniţel, îngheţată sau tort de ciocolată, în ciuda faptului că nu avea cum să le fie fizic foame, deoarece luaseră de puţin timp micul dejun.

Alţi hormoni asociaţi cu metabolismul, precum leptina sau insulina, nu au fost afectaţi de fotografii, iar nivelul de ghrelin nu s-a modificat când bărbaţilor li s-au arătat fotografii cu altceva decât mâncare. Creierul procesează aceşti stimuli optici şi, fără un control conştient, procesele fizice încep, ceea ce ne controlează senzaţia de apetit. Acesta este un mecanism care ne-ar putea determina să mâncăm o bucată de tort chiar dacă nu au trecut decât două ore de la micul dejun.

FEMEILE SE ÎNGRAŞĂ FĂRĂ SĂ-ŞI DEA SEAMA Bărbaţii au adesea impresia că femeile se preocupă prea mult de greutatea lor. Însă, potrivit unui recent studiu, acestea nu-şi dau seama cu adevărat de kilogramele acumulate. Cercetătorii Universităţii Texas din SUA au observat că femeile tinere se pot îngrăşa până la cinci kilograme fără să-şi dea seama. Studiul a fost realizat pe 466 femei având în medie 25 de ani, timp de trei ani. Din şase în şase luni, participantele au completat un chestionar despre felul în care percep propria greutate. Apartenenţa etnică şi luarea de pastile de contracepţie s-au dovedit a fi factori determinanţi. Negresele şi femeile care iau pastile contraceptive sunt mai atente cu greutatea lor. O percepţie greşită asupra greutăţii reale constituie un obstacol în calea programelor de luptă împotriva obezităţii, susţin cercetătorii americani, care sfătuiesc femeile să se cântărească regulat pentru a depista la timp schimbarea.

Taguri articol


12