Proastă organizare la Olimpiada de Biologie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa O oră au stat, degeaba, elevii în sălile de concurs

Proastă organizare la Olimpiada de Biologie

Social 03 Martie 2014 / 00:00 5409 accesări

De obicei, ne aşteptăm ca, atunci când elevii participă la concursuri, olimpiade şcolare, simulări sau chiar examene naţionale, ora de începere a probei să fie respectată cu stricteţe. Totuşi, din diverse motive, nu de fiecare dată profesorii reuşesc să se încadreze în timpul indicat şi, atunci, singurii care au de pierdut sunt copiii, care sunt nevoiţi să stea în săli mai mult decât este necesar. Aşa s-a întâmplat şi sâmbătă, 1 martie, la faza judeţeană a Olimpiadei de Biologie, care s-a desfăşurat la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanţa. Unii participanţi la competiţie au fost nevoiţi să aştepte jumătate de oră în clase - alţii chiar peste o oră - ca să primească subiectele şi apoi să înceapă să rezolve cerinţele. Un părinte s-a plâns că nu ştia de ce nu mai ajungea copilul său acasă şi nici nu răspundea la telefon.

Inspectorul de specialitate pentru biologie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, prof. Adriana Popescu, care s-a ocupat de organizarea olimpiadei, a declarat că întârzierea a fost cauzată de volumul mare de foi cu subiecte ce trebuiau listate. Ea a precizat că Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat parola în jurul orei 8.00, iar următorul pas a fost descărcarea subiectelor de tip grilă şi verificarea lor. Apoi s-a trecut la listarea lor. „În jur de 8.30 a început listarea subiectelor. Am crezut că vom avea suficient timp, însă numărul mare de copii participanţi, peste 600, precum şi numărul mare de pagini care au trebuit multiplicate - şase foi şi 11 pagini pentru fiecare copil - au dus la întârzierea începerii probei scrise. Însă acest lucru nu a afectat desfăşurarea olimpiadei, copiii au stat să rezolve subiectele cât timp au avut nevoie”, a declarat inspectorul de specialitate. Ea a adăugat că şcoala avea pregătite trei xeroxuri performante, dar care s-au dovedit a fi insuficiente. La rândul său, directorul liceului unde s-a desfăşurat olimpiada, prof. Elena Crăcea, a declarat că doar pentru cei peste 250 de elevi de clasa a VII-a a fost nevoie de peste 2.000 de copii cu grile. Inspectorul ISJ va propune ministerului să transmită parola subiectelor mai devreme de ora 8.00, astfel încât să fie timp suficient pentru multiplicarea subiectelor.

CEI MAI BUNI ELEVI Cât despre subiectele de tip grilă de care au avut parte elevii, inspectorul de specialitate a spus că, deşi au fost multe, ele au avut nivel obişnuit pentru olimpiadă. În ceea ce priveşte punctajele obţinute, elevii de clasa a VII-a au condus în top. Pentru faza naţională a competiţiei se vor califica primii elevi de la a VII-a şi cei de la clasele IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a cu cele mai mari punctaje. Pentru că sunt şapte locuri, la acestea se vor adăuga următorii doi elevi cu cele mai bune lucrări. Astfel, înainte de contestaţii, pe primele locuri erau: la clasa a VII-a - Cătălin Cristian Moroşanu, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, cu 82 de puncte, la clasa a VIII-a - Alexandru Sofian, de la Şc. „Gala Galaction”, cu 94 de puncte, la clasa a IX-a - Mircea Sârbu, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (CNMB), cu 91 de puncte, la clasa a X-a - Adrian Pîrvu, de la CNMB, cu 87 de puncte, la clasa a XI-a - Andrei Creţu, de la Liceul Teoretic „Ovidius”, cu 95 de puncte, iar la clasa a XII-a - Maria Diana Buturca, de la CNMB, cu 99 de puncte. „Este foarte posibil să nu fie mari modificări după contestaţii, iar primele locuri să rămână ocupate de aceiaşi elevi. Următorii doi participanţi vor fi probabil de la clasa a XII-a, pentru că au punctaje mari faţă de ceilalţi participanţi”, a spus prof. Popescu.

Din acest an, note în catalog la limba greacă

Alte competiţii şcolare care s-au desfăşurat sâmbătă au fost olimpiadele de engleză, informatică şi socio-umane, dar şi de neogreacă. Chiar dacă cea din urmă pare neobişnuită, sunt elevi constănţeni, atât români, cât şi cei cu origini greceşti, care îşi doresc să participe şi au reuşit să obţină şi premii naţionale importante. Este şi cazul a două dintre elevele olimpice: Florentina Blacioti, aflată în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Traian”, şi Andreea Rădulescu, în clasa a VI-a la Şcoala nr. 29 „,Mihai Viteazul”. Ele au descoperit limba greacă după ce au fost în Grecia. Aşa au început să o studieze. La olimpiada de neogreacă au participat patru eleve de la Constanţa. Rezultatele au fost afişate la centrul de examen aseară, iar lucrările au fost corectate de profesori ai Universităţii „Ovidius”, pentru că, potrivit metodologiei, dascălii care predau la clasă nu pot face parte din comisia de evaluare. În prezent, la Constanţa, greaca se studiază în cadrul comunităţii elene Elpis. Prof. Elena Guriotis este cea care îi îndrumă pe elevi să devină din ce în ce mai buni. „Întotdeauna am avut olimpiade, dar ele au fost în cadrul comunităţii. De trei ani am intrat în sistemul de învăţământ românesc şi începând cu anul acesta punem note şi în catalog, pentru că este considerată limbă maternă. Anul acesta, olimpiada naţională va fi la Bucureşti, iar la anul sperăm să fie la Constanţa”, a declarat prof. Elena Guriotis.



12