Doi astronauţi din echipajul navetei Discovery au efectuat cu succes a doua din cele cinci ieşiri în spaţiu programate în timpul misiunii, în cursul căreia au detectat o problemă la mecanismul de rotire al unei antene solare de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
În timpul ieşirii în spaţiu, astronauţii au descoperit, pe sistemul de rotaţie al antenei solare instalate în urmă cu patru luni, aşchii de metal şi o uzură anormală a unuia dintre inelele sale, potrivit NASA. Specialiştii agenţiei spaţiale americane au indicat că vor analiza posibilele cauze ale acestei defecţiuni. În acest sens, astronauţii au prelevat o parte din aşchii pentru a fi analizate în laboratoarele NASA. Astronauţii au adus în cala navetei Discovery toate piesele de schimb necesare pentru o eventuală reparaţie a mecanismului de rotaţie. Specialiştii NASA au estimat că nu este vorba despre o urgenţă. În cursul celei de-a doua ieşiri în spaţiu, care a durat 6 ore şi 33 de minute, astronauţii au detaşat, cu ajutorul braţului robotizat al ISS, o structură metalică de 16 tone (P6) instalată provizoriu în 2000. Operaţiunea va permite desfacerea celei de-a treia antene solare din cele patru prevăzute în total pentru staţie. Structura metalică va fi instalată în poziţia sa permanentă astăzi, în cursul unei a treia ieşiri în spaţiu. P6 este cea mai mare structură metalică mutată vreodată pe ISS, iar operaţiunea este una foarte delicată. Sîmbătă, astronauţii au intrat pentru prima dată în noul modul de pe ISS, instalat în timpul primei ieşiri în spaţiu din cadrul noii misiuni Discovery. De talia unui autobuz, modulul presurizat de 14,3 tone, fabricat în Italia, este indispensabil pentru instalarea laboratoarelor european Columbus şi japonez Kibo, care vor fi livrate în cursul următoarelor luni.
Discovery a fost lansată marţi, la ora 15.38 GMT, de la baza spaţială din Florida. Cele cinci ieşiri pe orbită programate constituie un record în cadrul misiunilor NASA pe ISS. Agenţia spaţială americană a prevăzut încă 12 zboruri pînă la sfîrşitul anului 2010, pentru a termina construirea ISS şi a putea retrage din circulaţie flota actuală de navete spaţiale. NASA a mai prevăzut şi o misiune pentru revizia telescopului spaţial Hubble, în 2008. Staţia Spaţială Internaţională este un proiect în valoare de 100 de miliarde de dolari, la care participă 16 ţări.