Problema transportului elevilor, amânată de la an la an

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din 2005. La Crucea

Problema transportului elevilor, amânată de la an la an

Administrație 02 Februarie 2012 / 00:00 381 accesări

PRIORITĂŢI?! Dacă pentru unele administraţii locale s-au găsit resurse la Ministerul Educaţiei pentru a fi achiziţionate microbuze şcolare pentru transportul elevilor pe distanţe de doi sau trei km, pentru altele nu. Şi nu e cazul unor elevi care ar trebui să străbată doi sau trei km pentru a ajunge la şcoală, ci al unora care sunt nevoiţi să vină de la 15 - 20 de km depărtare pentru a învăţa. Nu spunem că e greşit că acele administraţii care trebuie să transporte elevii pe distanţe mici au primit microbuze, însă mai potrivit ar fi fost ca microbuzele să fie distribuite în funcţie de necesităţi sau de distanţele pe care trebuie să le parcurgă elevii.

PESTE 100 DE ELEVI... FĂRĂ IMPORTANŢĂ Chiar dacă se află pe lista Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa încă din 2005 şi tot de atunci există promisiuni pentru distribuirea a două microbuze, Primăria Crucea nu a primit până în prezent vreun mijloc de transport pentru elevi, în condiţiile în care, zilnic, aprox. 100 de elevi sunt nevoiţi să străbată vreo 20 de km pentru a ajunge la şcoală. „În 2011 nu s-au mai dat avize pentru creditare de către Ministerul Educaţiei pentru a primi şi noi microbuzele. De fiecare dată când se vorbea de distribuirea de microbuze ni se spunea că eram printre primii care urmau să primească şi de fiecare dată când se ajungea la noi nu mai erau bani sau microbuze. Prin urmare, eram, de fiecare dată, amânaţi. Probabil că nu e important să aducem copii mulţi de la distanţe mari“, a declarat primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi. Şeful administraţiei locale din Crucea a explicat că, în acest moment, copiii sunt aduşi la şcoală cu un singur microbuz, achiziţionat de administraţia locală în anul 2005, când localitatea Crucea a fost „sărită“ prima dată de pe lista Inspectoratului. În comuna Crucea sunt transportaţi zilnic elevi de gimnaziu, dar şi din cei care urmează clasele a IX-a şi a X-a la Grupul Şcolar Crucea, din localităţile Şiriu, Crişan, Stupina, Băltăgeşti şi Gălbiori. Cu acelaşi microbuz sunt transportaţi şi elevii din clasele primare din Gălbiori către unitatea de învăţământ din Crucea.

SOLUŢII, TOT DE LA NIVEL LOCAL Trecând peste faptul că un singur mijloc de transport nu este suficient, primarul spune că întreţinerea microbuzului existent costă foarte mult. „Este vechi şi se strică foarte des. Reparaţiile lui costă mai mult decât ar costa achiziţia a două microbuze noi“, a mai spus primarul. Din acest motiv şi având în vedere că nu se aşteaptă la minuni din partea Ministerului Educaţiei, edilul şef din Crucea spune că va încerca să achiziţioneze în leasing mijloacele de transport atât de necesare. Efortul financiar va fi susţinut şi de Consiliul Judeţean Constanţa, potrivit afirmaţiilor primarului. „Am primit promisiuni din partea CJC că ne va ajuta cu o parte din banii necesari pentru microbuze. Nu putem susţine financiar singuri achiziţia lor, dar nici nu putem aştepta la nesfârşit ca maşinile să vină de la Minister. Prin urmare, în prima parte a lunii februarie, după ce vom aproba bugetul pentru acest an, vom începe şi procedura de achiziţie“, a explicat Frigioi.



12