Probleme, PNL? Liberalii, bănuiți de evaziune fiscală şi spălare de bani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
AEP a luat la scotocit actele liberalilor

Probleme, PNL? Liberalii, bănuiți de evaziune fiscală şi spălare de bani

Politică 23 Martie 2017 / 16:36 857 accesări

În afara luptei pentru supremație din interiorul partidului, liberalii mai au o mare belea. Este vorba de faptul că nu reușesc să justifice o parte din banii cheltuiți în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Potrivit Antena 3, Autoritatea Electorală Permanentă a găsit mai multe nereguli la liberali, după campania electorală. Problemele sunt legate de serviciile de consultanță oferite de firma lui Felix Tătaru, GMP PR, în campania pentru alegerile parlamentare. Sursa citată arată că AEP a descoperit că cei de la firma lui Felix Tătaru au emis o factură pentru o machetă folosită de mai multe filiale ale partidului, ceea ce ar însemna, potrivit legii, evaziune fiscală și spălare de bani. Cazul ar putea ajunge la Parchetul General.

Scandalul datoriilor PNL capătă proporții, iar pe fir ar putea intra procurorii anticorupție. Asta s-ar putea întâmpla deoarece Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a găsit mai multe nereguli la liberali, după campania electorală. Problemele sunt legate de serviciile de consultanță oferite de firma lui Felix Tătaru, GMP PR, în campania pentru alegerile parlamentare. Din informațiile obținute pe surse de Antena 3, cei de la AEP au descoperit că firma lui Felix Tătaru, un fost apropiat al lui Traian Băsescu, a emis o factură pentru o machetă folosită de mai multe filiale ale partidului, ceea ce ar însemna, potrivit legii, evaziune fiscală și spălare de bani. Mai exact, spune sursa citată, 10 filiale ale PNL ar fi beneficiat de acest serviciu, lucru care este ilegal, pentru că macheta a fost folosită de mai multe ori și s-a plătit o singură dată. În plus, sursele din PNL citate de Antena 3 au susținut că AEP ar vrea să sesizeze Parchetul General în acest caz. Lucrurile se pot complica pentru liberali, deoarece atât actuala, cât și fosta conducere a PNL ar putea fi trase la răspundere. Astfel, fostul președinte al PNL Alina Gorghiu, actualul președinte interimar, Raluca Turcan, și fostul secretar general al PNL Marian Petrache ar putea da explicații în fața procurorilor. Sursa mai arată că PNL are termen până în 27 martie să prezinte toate chitanţele la AEP.

OBRAZUL SUBȚIRE CU CHELTUIALĂ SE ȚINE

Amintim că, în urmă cu câteva zile, în interiorul PNL a explodat un scandal cât casa, în condițiile în care printre sumele pe care liberalii nu reușesc să le recupereze de la AEP, în urma campaniei electorale pentru parlamentare, se numără și cei aproape 400.000 de euro plătiţi firmei lui Felix Tătaru, GMP PR, pentru serviciile de consultanţă prestate în campanie. Cum firma lui Felix Tătaru a trebuit plătită pentru serviciile prestate, aproape toate filialele PNL din țară au fost nevoite să bage mâna adânc în vistierie și să achite cei 400 de mii de euro. Spre exemplu, PNL Dolj ar fi plătit 60.000 de euro, iar PNL Suceava 50.000 de euro. „Pentru aceşti bani, GMP a făcut campanie mai mult la nivel naţional. Drept urmare, şi documentele justificative privesc mai mult serviciile oferite în acest scop şi nu sunt defalcate detaliat pe munca prestată în fiecare judeţ“, au explicat sursele citate de stiripesurse.ro. Site-ul de știri mai arată că în lipsa unor documente justificative clare, care să prevadă negru pe alb serviciile prestate de această firmă la nivelul fiecărui judeţ, aceste filiale riscă să rămână cu buza umflată: „Şi nu doar atât. AEP a remis o adresă conducerii PNL prin care îi solicită acesteia să-i remită datele cu privire la codul unic de înregistrare al fiecărei organizaţii judeţene, dar şi informaţiile cu caracter personal ale tuturor liderilor de filiale judeţene, cu CNP, serie, număr de buletin, numele părinţilor şi alte date ce se pot regăsi în fiecare carte de identitate“.

MILIOANE DE EURO - DATORIE

Pe lângă necazurile cu AEP, liberalii au probleme și cu datoriile istorice. Potrivit unor surse din PNL, debitele liberalilor depășeau, în urmă cu doi ani, patru milioane de euro, din care PNL abia a reușit să achite un milion. Din cauza asta, conducerea PNL a decis sancțiuni dure pentru membrii de partid care nu au cotizațiile pătite la zi. Mai mult decât atât, fiecărei organizații i s-a impus să plătească, lunar, o anumită sumă de bani pentru stingerea datoriilor interne. Întrebat ce sumă trebuie să achite liberalii constănțeni, președintele organizației județene Constanța a PNL, Gheorghe Dragomir, a declarat că, până în prezent, de la malul mării s-au trimis lunar către București aproape 10.000 de lei.



12