Problemele creştinilor catolici şi ortodoxi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Problemele creştinilor catolici şi ortodoxi

Monden 27 Mai 2013 / 00:00 458 accesări

Papa Francisc şi-a exprimat sâmbătă preocuparea faţă de creşterea sărăciei ca urmare a extinderii şomajului în Occident, spunând că „nu există sărăcie mai mare decât aceea de a nu putea să-ţi câştigi pâinea şi de a fi lipsit de demnitatea unui loc de muncă”. Este ceea ce le-a mărturisit participanţilor la o întâlnire internaţională intitulată „Regândirea solidarităţii pentru a avea un loc de muncă: provocările secolului XXI”, organizată de Fundaţia Centesimus Annus Pro Pontifice, înfiinţată în urmă cu 20 de ani de Papa Ioan Paul al II-lea. „Şomajul, lipsa şi pierderea locului de muncă, este un fenomen care s-a extins în multe zone ale Occidentului şi care se propagă îngrijorător pentru limitele sărăciei”, a afirmat Suveranul Pontif. „Solidaritatea nu este un cuvânt bine văzut de lumea economică, trebuie să-i redăm acestui cuvânt meritata dimensiune socială”, a subliniat Sfântul Părinte. Papa a precizat că actuala criză nu este doar economică şi financiară şi îşi are rădăcinile într-o criză etică şi antropologică, insistând prin urmare asupra centralităţii omului, a unei viziuni mai etice în activităţile lui şi a unor relaţii mai umane.

PERSECUŢII SISTEMICE La Moscova liderul Bisericii Ortodoxe ruse a denunţat alte probleme ale creştinilor, precum încălcările sistemice ale drepturilor lor în toată lumea, fiind aproape în fiecare zi victime ale violenţei şi agresiunii extremiştilor. „\'Încălcările drepturilor creştinilor au devenit sistematice în toată lumea şi acestea au luat diverse forme, de la utilizarea directă a forţei, precum în Siria şi în alte ţări, până la interzicerea simbolurilor creştine şi a prezenţei creştine”, a declarat patriarhul rus, cu ocazia unei recepţii la Ministerul rus al Afacerilor Externe. În context, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a amintit de răpirea la 22 aprilie, în Siria, a arhiepiscopului sirian iacobit Yohanna Ibrahim şi a arhiepiscopului grec ortodox de Aleppo, Paul-Boulos Yazigi, fratele patriarhului Ioan al Antiohiei, care, în pofida tuturor eforturilor, se află în continuare în mâinile rebelilor. Totodată, patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill a semnalat că anul trecut a crescut într-un mod îngrijorător numărul actelor de violenţă îndreptate împotriva creştinilor din Nigeria, Somalia, Sudan, iar în alte ţări, precum Egipt şi Libia, minoritatea creştină este supusă presiunilor din ce în ce mai mari din partea radicalilor, mulţi dintre creştini fiind nevoiţi să-şi abandoneze casele şi să se refugieze în ţările vecine.

Subliniind că în prezent situaţia cea mai gravă este în Siria, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a cerut comunităţii internaţionale să nu rămână indiferentă faţă de cei care comit fărădelegi în această ţară. În cei doi ani de conflict din Siria au fost distruse zeci de biserici ortodoxe. Episcopul Luca de Seydnaya din Patriarhia Antiohiei semnala în luna aprilie că în Siria are loc o distrugere sistematică a Ortodoxiei, că bisericile ortodoxe au suferit pagube incalculabile şi sute de creştini ortodocşi au fost ucişi.



12