Problemele de mediu, rezolvate doar pe hîrtie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Problemele de mediu, rezolvate doar pe hîrtie

Social 06 Ianuarie 2007 / 00:00 1314 accesări

De anul acesta, marile societăţi poluatoare care nu respectă normele de mediu se vor pricopsi cu amenzi serioase. Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA) a dat deja publicităţii o listă cu firmele poluatoare şi care deşi au avut ca termen limită anul 2007, pînă acum nu s-au conformat. Pe lista MMGA, judeţul Constanţa figurează cu trei societăţi private: Avicola Constanţa SA (cu şapte instalaţii), Avicola Mangalia SA (cu două instalaţii) şi Dobrogea Grup SA (cu o instalaţie) care deţin aparatură ce nu respectă normele europene de mediu. De asemenea, primele două au informat ministerul că şi-au încetat activitatea, lucru neadevărat în cazul societăţii Avicola Constanţa cu sediul la Lumina. În ceea ce priveşte societatea de panificaţie, aceasta a solicitat autorizaţia integrată de mediu, însă cererea i-a fost respinsă tocmai pentru că nu respectă normele europene de mediu. Cu toate acestea, din evidenţele Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa, reiese că în judeţul nostru nu sînt întreprinderi care riscă să fie închise pentru că nu şi-au modernizat instalaţiile conform standardelor Uniunii Europene. Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Constanţa, Vasile Petro, este de părere că în cazul firmei Avicola nu mai este nevoie ca vreo autoritate de control să o închidă deoarece este o întreprindere falimentară. „Scopul nostru nu este nici închiderea şi nici amendarea agenţilor economici. Pînă la 1 ianuarie i-am informat despre noile norme după care trebuie să se ghideze. Acum urmărim să vedem dacă şi-au însuşit legislaţia, la prima abatere îi avertizăm, însă unde e cazul trecem şi la măsuri pecuniare”, a declarat Vasile Petro.

Marilor firme nu trebuie să le lipsească planurile de investiţii în protejarea mediului. De luna aceasta, dacă autorităţile de mediu nu vor lua măsuri drastice în privinţa societăţilor poluatoare, Guvernul va trebui să suporte amenzi usturătoare din partea Uniunii Europene deoarece specialiştii UE sînt cu ochii pe noi şi a sosit momentul în care ne aplică acelaşi tratament ca şi celorlalte ţări membre. Practic, dacă nu sînt respectate toate directivele comunitare, statul român poate primi şi sancţiuni de pînă la 200.000 de euro pe zi, aşa cum prevede legislaţia europeană.

Aer poluat!

În ultimii ani, ni s-a tot promis că odată ce intrăm în Comunitatea Europeană se vor schimba multe. Cu toate acestea, din punctul de vedere al protecţiei mediului, constănţenii, din întreg judeţul, sînt copleşiţi de poluare: în aer sînt noxe, apele nu sînt în parametrii de calitate, ca să nu mai vorbim de poluarea fonică. În judetul Constanţa, sînt multe zone „fierbinţi” din punctul de vedere al riscului la poluare. Una dintre ele este zona din vecinătatea Termoelectrica SA CET Palas, unde din cauza emisiilor caracteristice instalaţiilor mari de ardere, cetăţenii nu se pot bucura de un aer foarte curat. Şi în apropierea fabricii de ciment La Farge Romcim Medgidia, întîlnim poluare cu pulberi fine, uneori chiar în cantităţi mari din cauza opririi electrofiltrelor. Potrivit APM Constanţa, în zona Portului Constanţa, sînt terminale unde aerul nu este tocmai curat din cauza emisiilor de pulberi. În acest sens, APM Constanţa a catalogat ca principali poluatori societăţile Minmetal SA, Sicim SA, Chimpex, SA, Comvex SA. În aceiaşi categorie intră şi Rompetrol Năvodari - rafinare şi petrochimie, unde sînt emisii de gaze CO, SO2, H2S, hidrocarburi volatile, care ridică mari probleme. O altă zonă critică din Portul Constanţa este considerat şi acvatoriul aferent Şantierului Naval din cauza evacuărilor de ape pluviale şi tehnologice impurificate. De asemenea, în zona Depozitului Oil Terminal Port Constanţa, prin pierderi accidentale şi evacuări de ape insuficient epurate în cadrul celor două separatoare existente, se produce o poluare frecventă cu produs petrolier a acvatoriului portuar în zona danelor 69-70.

Rapoartele APM Constanţa arată că aceşti operatori au programe de conformare pentru reducerea impactului activităţii pe care o desfăşoară asupra mediului, dar care sînt în derulare. Astfel, deşi pe hîrtie stăm bine la capitolul mediu, în realitate poluarea ne asaltează din toate părţile.



12