În mod inevitabil, procedura declanșată de DNA prin intermediul procurorului general obligă Senatul României să reacționeze în cazul Tăriceanu. Acesta și-a amânat o a doua vizită în străinătate, pentru a face față provocării într-o instituție pe care o conduce, dar în condițiile în care majoritatea o are PSD. Primele efecte politice ale solicitării DNA de a-l ancheta pe Tăriceanu s-au și produs. Iar în această săptămână se consumă parțial sau total și primele efecte juridice.
În primul scenariu, va începe o anchetă de senzație. În care vom vedea pusă în scenă întreaga recuzită DNA. Informații pe surse de natură a-l condamna public pe Tăriceanu încă înainte de desfășurarea anchetelor, comunicate, care vor conține acuzații la adresa acestuia, obișnuitul linșaj mediatic, exprimarea unor „serioase îngrijorări” ale președintelui României, ale unor ambasadori sau reprezentanți ai unor organizații și instituții internaționale cu care suntem parteneri. Opoziția va insista solicitând demiterea lui Tăriceanu din funcția de președinte al Senatului, respectiv a doua poziție din statul român. Iar presa aservită va primi muniție de la DNA și-l va mitralia de dimineața până seara pe Călin Popescu Tăriceanu. În balamucul general, prea puțin se mai vorbi despre cele 17 dosare penale pe care s-a dovedit că le-a avut Klaus Iohannis și dintre care în două a fost chiar urmărit penal. Totuși, invitarea doamnei Carmen Iohannis în calitate de martor într-o anchetă penală care îl vizează și pe soț, nu va trece neobservată și va ține câteva ore, poate o zi întreagă, capul paginilor editoriale. Călin Popescu Tăriceanu va fi chemat la DNA într-o cadență atent planificată și de fiecare dată presa va ști din timp și îl va aștepta pentru a-l mitralia cu întrebări gen „De ce ați luat mită, domnule Tăriceanu?”. Evident, presa internațională ostilă guvernelor de stânga va ataca la rândul ei, semnalând că primii oameni în stat, evident cu excepția președintelui Klaus Iohannis, care este apărătorul Justiției, au grave probleme penale.Comisia juridică a Senatului îi va pune la dispoziție lui Călin Popescu Tăriceanu zecile de dosare întocmite de DNA, iar acesta are posibilitatea să le studieze și să dea un răspuns. După care, prin vot, senatorii din comisie vor lua o decizie. Cu carcater de recomandare. Ei vor recomanda plenului Senatului să îl împacheteze pe Tăriceanu și să-l dea pe mâna procurorilor DNA. Sau, dimpotrivă. Vor considera că nu există probe, care să determine desfășurarea unor investigații penale și vor respinge solicitarea procurorului general. Care sunt efectele mai departe într-un caz și în celălalt?
Această anchetă DNA, însoțită de întreg zgomotul de fond necesar, va ține atât de mult timp cât trebuie, marcând și afectând cele patru runde de alegeri, după care se va fâsâi din lipsă de probe consistente sau, mai bine zis, din lipsă totală de probe. Iar inițiatorii acestei operații nu-și vor cere niciodată scuze.
În cea de-a doua ipoteză, lucrurile par să se încheie în plenul Senatului. Dacă și numai dacă mai întâi senatorii Comisiei juridice și apoi ceilalți senatori vor ajunge la concluzia că se află în prezența unei înscenări, căreia nu au nici obligația nici dreptul moral de a-i da curs. În acest caz, inițiatorii operațiunii anti-Tăriceanu au două contrasoluții. Prima este de natură propagandistică. Vor afirma, anatemizând din nou clasa politică, faptul că din nou Parlamentul face scut în jurul corupților. Cu referire, evident, la majoritatea parlamentară. care, în acest fel dovedește că ea însăși este coruptă. A doua soluție este continuarea spectacolului. Această posibilitate rămâne deschisă. A fost lăsată dinadins deschisă. După cum s-a putut observa în informațiile livrate opiniei publice pe surse și apoi în documentul oficial prezentat duminică seară de Mihai Gâdea a Antena 3, mai sunt și alți politicieni implicați. Cum este de pildă Varujan Vosganian. Sau Sebastian Vlădescu. În cazul acestora, pentru a se declanșa ancheta, nu este necesară decât aprobarea președintelui Klaus Iohannis. Așa că vom avea probabil evenimente în cascadă.
Finala unei confruntări care durează de ani de zile între frontul PSD și frontul anti-PSD se joacă chiar acum. Sub ochii noștri. Iar lovitura de deschidere – se putea altfel? – a dat-o din nou DNA. Semn că încă statul paralel se ține pe picioare.