Proces de consultare a societăţii moldovene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proces de consultare a societăţii moldovene

Externe 02 Iulie 2011 / 00:00 562 accesări

Premierul moldovean Vlad Filat va începe, luni, un proces de consultare cu societatea civilă, în contextul tensiunilor recente apărute în coaliţia de guvernare de la Chişinău în urma alegerilor locale din 5 iunie. Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău a adăugat că, în cadrul consultărilor, vor fi abordate teme precum contextul în care activează Guvernul, situaţia social-politcă din ţară, reformele şi integrarea în UE, iar discuţiile vor fi iniţiate de Vlad Filat în calitate de prim-ministru, şi nu de lider Partidului Liberal Democrat. Acesta nu va face nicio declaraţie publică pe marginea consultărilor, iar la sfârşitul săptămânii, la 8 iulie, va prezenta concluziile consultărilor într-o conferinţă de presă.

Iniţiativa premierului Vlad Filat intervine în contextul unor acuzaţii dure lansate între Partidul Liberal Democrat, condus de premierul Vlad Filat, şi Partidul Democrat, al preşedintelui interimar Marian Lupu. Premierul Vlad Filat l-a acuzat în urmă cu două săptămâni pe prim-vicepreşedintele Parlamentului, democratul Vlad Plahotniuc, că se află în spatele unor scandaluri de la Chişinău. În replică, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a afirmat că liberal-democraţii premierului Vlad Filat se pregătesc de coaliţie cu Partidul Comuniştilor. Schimbul de replici a continuat când premierul a ameninţat că îl va demite pe ministrul Economiei, democratul Valeriu Lazăr, iar liderul democrat a denunţat din nou o posibilă alianţă între Partidul Liberal Democrat şi Partidul Comuniştilor. Acesta din urmă continuă să deţină majoritatea în Consiliul Municipal din Chişinău, după cum arată rezultatele după prelucrarea proceselor verbale, în urma renumărării voturilor exprimate la alegerile locale din 5 iunie. Partidul Comuniştilor a obţinut cu 97 de voturi mai puţin, iar Partidul Liberal cu 62 de voturi mai puţin. Totodată, Partidul Liberal Democrat a acumulat 85 de voturi în plus, iar Partidul Democrat a mai primit 25 de voturi.

Nemulţumiri sunt Slavă Domnului peste Prut. De exemplu, ieri, zeci de locuitori ai satului Palanca au protestat faţă de decizia autorităţilor R. Moldova de a ceda Ucrainei opt kilometri din autostrada Odesa-Reni, care trece pe lângă satul lor. Locuitorii satului Palanca au cerut explicaţii ministrului Afacerilor Externe, Iurie Leancă, premierului Vlad Filat şi preşedintelui interimar Marian Lupu. Oamenii s-au arătat nemulţumiţi că autorităţile de la Chişinău au cedat teritoriul fără să îi consulte. Ministerul Afacerilor Extene de la Chişinău a anunţat că actul privind determinarea şi stabilirea pe teren a hotarelor sectorului de autostradă Odessa-Reni, în regiunea Palanca, precum şi a sectorului de teren prin care trece acesta, transmise în proprietate Ucrainei, a fost semnat în baza Protocolului adiţional la Tratatul între R. Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat. Decizia a fost luată ca urmare a şedinţei Comisiei mixte moldo-ucrainene de demarcare din 14-15 iunie 2011. Exploatarea şi întreţinerea autostrăzii şi a tuturor edificiilor necesare pentru aceasta de pe sectorul transmis sunt efectuate de către Ucraina, iar R. Moldova îşi menţine dreptul de a folosi fără plată sectorul menţionat al autostrăzii. Şoseaua este cu atât mai importantă cu cât face legătura între Ucraina, R. Moldova şi România. Tot pe teritoriul comunei Palanca se află Vama Bender.



12