Primul proces în scandalul „bebeluşilor furaţi“ de regimul franchist a fost reluat, în data de 4 septembrie, la Madrid, după decenii de la primele dezvăluiri asupra acestui trafic de nou-născuţi luaţi de la mamele lor şi încredinţaţi unor familii de adopţie în timpul dictaturii Franco, informează AFP, citată de Agerpres.
Acest proces fără precedent a început în 26 iunie, însă a fost amânat a doua zi, acuzatul Eduardo Vela fiind internat de urgenţă. „Sperăm că aceasta va fi ultima zi de audiere înainte de pronunţarea sentinţei“, a declarat Ines Madrigal, care l-a denunţat pe medic. Acest fost obstetrician în vârstă de 85 de ani, care a condus timp de 20 de ani, până în 1982, clinica San Ramon din Madrid, ar fi fost unul dintre principalii actori ai traficului, care este posibil să fi vizat mii de copii în timpul dictaturii lui Franco (1939-1975). Adesea cu complicitatea Bisericii Catolice, nou-născuţii erau furaţi de la părinţii lor după naştere, declaraţi morţi fără să fie oferită vreo dovadă, şi adoptaţi apoi de cuplurile sterile, de preferinţă apropiate regimului „naţional-catolic“. În acest proces, doctorul Vela este acuzat de Ines Madrigal, angajată a căilor ferate în vârstă de 49 de ani, că a separat-o de mama sa biologică Ines Perez şi că i-a falsificat actul de naştere în iunie 1969. Parchetul cere 11 ani de închisoare pentru Vela.
În pofida amplorii acestui scandal, niciuna dintre cele peste 2.000 de plângeri depuse nu au avut succes, potrivit asociaţiilor victimelor, de multe ori din cauza prescrierii faptelor.