Procesul diplomatic în Orientul Mijlociu, afectat de rachete şi atacuri aeriene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Procesul diplomatic în Orientul Mijlociu, afectat de rachete şi atacuri aeriene

Externe 20 Martie 2010 / 00:00 397 accesări

Confruntări violente au avut loc între tineri palestinieni şi militari israelieni la Hebron, în sudul Cisiordaniei ocupate, după rugăciunea de vineri. Aproximativ 300 de manifestanţi s-au reunit la apelul mişcării islamiste Hamas, în sectorul de oraş aflat sub controlul israelian, pentru a denunţa continuarea colonizării evreieşti. Mai multe zeci de tineri au lansat pietre în direcţia militarilor, care au răspuns cu tiruri de grenade lacrimogene. Situaţia era în general calmă în Vechiul Oraş al Ierusalimului, unde poliţia a fost mobilizată în forţă. Poliţia israeliană a fost plasată din nou în stare de alertă şi a interzis accesul, vineri, la Esplanada Moscheilor, în Vechiul Oraş al Ierusalimului, pentru musulmanii cu vârsta sub 50 de ani. Rachete palestiniene, între care una a ucis un agricultor în sudul Israelului, urmate de atacuri aeriene în Gaza, au afectat, joi, vizita Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă în teritoriul palestinian şi eforturile diplomatice în curs pentru relansarea procesului de pace. Atacul cu rachetă soldat cu o victimă a fost revendicat de o grupare salafistă din Fâşia Gaza, Ansar al-Sunna, apropiată al-Qaida. Acest tir a avut loc în timp ce Catherine Ashton efectua o scurtă vizită în Gaza, pentru a se întâlni cu reprezentanţii UNRWA (Agenţia ONU pentru Refugiaţi Palestinieni) şi un ONG.

În plan diplomatic, Autoritatea Palestiniană a anunţat revenirea duminică, în Orientul Mijlociu, a emisarului special american, George Mitchell, pentru a se întâlni cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Premierul israelian a sunat-o, joi seara, pe secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a anunţat, la Moscova, un purtător de cuvânt al acesteia. ”Au vorbit despre acţiuni specifice care ar putea fi întreprinse pentru ameliorarea atmosferei în vederea unui progres către pace”, a spus Philip Crowley. Obama a făcut presiuni asupra celor două părţi să adopte asemenea măsuri. Premierul israelian şi-a exprimat ”respectul profund faţă de Obama”, în urma unor afirmaţii foarte critice făcute, miercuri, de cumnatul său, la adresa preşedintelui american, calificat ca ”antisemit”. Israelul a provocat nemulţumirea SUA anunţând, săptămâna trecută, în timpul unei vizite a vicepreşedintelui Joe Biden, construirea a 1.600 de locuinţe în Ierusalimul de Est, anexat în 1967. Potrivit presei israeliene, Hillary Clinton a multiplicat presiunile în acest sens asupra lui Netanyahu. Ea i-ar fi cerut să stopeze construcţiile în Ierusalimul de Est, unde palestinienii vor să instaleze viitoarea lor capitală, în timp ce Israelul consideră întregul Ierusalim drept capitala sa ”indivizibilă şi eternă”.

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (UE, SUA, Rusia, ONU) a făcut apel, într-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni la Moscova, la suspendarea colonizării israeliene în Cisiordania ocupată şi şi-a exprimat speranţa că negocierile privind situaţia din Orientul Mijlociu vor conduce la o reglementare în termen de 24 de luni. Cvartetul s-a declarat ”profund îngrijorat de deteriorarea continuă a situaţiei din Fâşia Gaza, în special a situaţiei umanitare şi a drepturilor omului pentru populaţia civilă”. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei europene, Catherine Ashton şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, au participat la această reuniune a Cvartetului, la Moscova.



12