Procurorul general al R. Moldova, Valeriu Gurbulea, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că statul român nu a fost implicat în protestele din 7 aprilie, de la Chişinău. ”România, ca stat, nu a participat la protestele din 7 aprilie, ci doar unele forţe. Spre exemplu, a fost un atac cibernetic asupra serverelor instituţiilor de stat din România, inclusiv încercări de trecere a frontierei moldo-române”, a precizat el. Procurorul moldovean a declarat, de asemenea, că protestele au avut un caracter organizat, afirmînd că există probe care arată că unii dintre studenţi au fost plătiţi. Afirmînd că nu poate acuza niciun partid de incidentele din aprilie, Gurbulea a precizat însă că unele dintre persoanele implicate în protestele din aprilie candidează pe listele Partidului Liberal şi Partidului Liberal Democrat.
Procuratura R. Moldova a trimis în instanţă şase dosare penale intentate pentru organizarea şi participarea la protestele postelectorale de la Chişinău. Valeriu Gurbulea a anunţat că pînă în prezent s-a început urmărirea penală împotriva unui număr de 185 de persoane, dintre care 184 au fost puse sub acuzare. El a adăugat că, pe lîngă cele şase dosare trimise în instanţă, alte zece urmează să ajungă pe masa judecătorului în cel mai scurt timp. De asemenea, Procuratura examinează 30 de cazuri de sustragere a bunurilor materiale din sediile devastate ale Preşedinţiei şi Parlamentului. Participanţii la acţiunile violente şi de dezordine în masă din 7 aprilie au devastat sediile celor două instituţii ale statului moldovean şi au aruncat cu pietre în poliţiştii care asigurau ordinea. În consecinţă, toate etajele Parlamentului au fost devastate, inclusiv filiala unei bănci care se află în incinta clădirii, iar geamurile Preşedinţiei au fost sparte la mai multe etaje. Valeriu Gurbulea a mai declarat că înregistrările telefonice ale primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi ale omului de afaceri Gabriel Stati din filmul ”Atacul asupra Moldovei” nu au fost oferite de Procuratură şi urmează să investigheze circumstanţele în care înregistrările telefonice au ajuns în presă. Cu privire la imaginile filmate în data de 7 aprilie, care prezintă un poliţist ce spărgea pietre (presa a scris că pietrele ar fi fost destinate protestatarilor pentru vandalizarea Parlamentului şi Preşedinţiei), Gurbulea a declarat că s-a constatat că este vorba despre demontarea unei bucăţi de gard, fără ca pietrele să fie oferite protestatarilor. Întrebat dacă Procuratura Generală a identificat poliţiştii suspectaţi de abuzuri comise după protestele din 7 aprilie, Valeriu Gurbulea a spus că multe persoane arestate invocă acte de tortură. ”Este greu să depistăm aceste persoane, deoarece aveau faţa acoperită. Acum cerem listele persoanelor de la MAI care au participat la reţinere”.
Opt partide politice au rămas în cursa electorală pentru alegerile care vor avea loc la 29 iulie, în R. Moldova, după retragerea mişcării Acţiunea Europeană. Cele opt formaţiuni sînt Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), Partidul Popular Creştin-Democrat (PPCD), Alianţa Moldova Noastră (AMN), Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM), Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Ecologist Alianţa Verde (PEAV). Pînă în prezent, Comisia Electorală Centrală a aprobat retragerea din cursă a candidaţilor mişcării social-politice Acţiunea Europeană şi Partidului Naţional Liberal. Candidaţii se pot retrage din cursă pînă la data de 23 iulie. Pentru alegerile anticipate vor fi tipărite peste 2,6 milioane de buletine de vot.