Procurorii de şedinţă şi avocaţii suferă pentru că nu „sunt la înălţime”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie CSM

Procurorii de şedinţă şi avocaţii suferă pentru că nu „sunt la înălţime”

 Procurorii de şedinţă şi avocaţii constănţeni se dezic de „problemele” confraţilor bucureşteni
Eveniment 08 Octombrie 2012 / 00:00 607 accesări

HOTĂRÂRE Conducerile instanţelor constănţene au primit, în urmă cu câteva zile, o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care s-a hotărât ca procurorii care participă la şedinţele de judecată să stea pe un podium având înălţimea cuprinsă între 40-50 centimetri. De asemenea, membrii CSM au stabilit ca locul avocatului care pune concluzii în procese să fie situat pe un podium înalt de 20-30 centimetri. Ambele birouri vor fi orientate astfel încât să le asigure procurorilor şi avocaţilor o vizibilitate bună atât spre biroul judecătorilor, cât şi spre public. Totodată, biroul procurorului va fi situat în partea opusă spaţiului amenajat pentru deţinuţi. CSM a mai decis ca, pe parcursul desfăşurării şedinţei de judecată, atunci când nu pun concluzii, avocaţii vor ocupa banca situată în faţa publicului. „Dacă dimensiunile actuale ale sălilor de şedinţă nu permit amplasarea biroului procurorului potrivit articolelor precedente, acesta va fi situat pe podiumul judecătorilor, la o masă separată”, se mai arată în Hotărârea nr. 781 din 5 septembrie 2012, care a completat Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti şi care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 657 din 17 septembrie 2012. Prin aceeaşi decizie, procurorii vor intra pe aceeaşi uşă cu judecătorii, cu cel puţin cinci minute înainte de începerea şedinţei.

RECLAMAŢIE Totul a pornit de la reclamaţia a cinci procurori bucureşteni, care s-au plâns la CSM că sunt nedreptăţiţi pentru că au fost daţi jos de pe podium în sala de judecată şi puşi în rând cu avocaţii. În urma reclamaţiei făcute în mai, CSM a luat act de acuzaţiile celor cinci magistraţi, care au afirmat că amplasarea mobilierului în sala de judecată „aduce grave atingeri demnităţii profesiei”, iar ei sunt expuşi unor eventuale atacuri din partea publicului şi nu mai au posibilitatea să înmâneze acte judecătorilor. Reprezentanţii CSM au pus în discuţie această problemă într-una dintre şedinţele de luna trecută şi au decis construirea unor podiumuri pentru a-i „pune la înălţime” pe procurori şi pe avocaţi.

LICITAŢIE Preşedintele Tribunalului Constanţa, judecător Vasile Cărbune-Cosac, ne-a declarat că a fost informat oficial despre hotărârea CSM şi o va respecta. „Am trimis înştiinţarea consilierului constructor al instanţei pentru ca acesta să identifice sălile de şedinţă şi să facă o estimare a costurilor. Pasul următor va fi sesizarea Ministerului Justiţiei în vederea alocării banilor necesari. Apoi vom demara procedurile de achiziţie a podiumurilor. Dacă investiţia va depăşi 15.000 de euro, va trebui să organizăm licitaţie publică. În caz contrar, vom achiziţiona podiumurile direct de la producător”, a afirmat Vasile Cărbune-Cosac. În Palatul de Justiţie Constanţa sunt şase săli de şedinţă folosite atât de magistraţii din cadrul Tribunalului, cât şi de cei de la Curtea de Apel. Toate vor fi dotate cu podiumuri întrucât există procese civile în care este necesară prezenţa procurorului. De asemenea, Judecătoriile Constanţa, Medgidia, Mangalia, Hârşova, Tulcea, Babadag şi Măcin vor beneficia de noile investiţii.

REPLICĂ Procurorii constănţeni spun că ei nu au suferit niciodată din cauza amplasării biroului la acelaşi nivel cu avocaţii. Magistraţii ne-au declarat că, de-a lungul anilor, locul biroului destinat reprezentantului Ministerului Public a fost mutat de colo-colo în sala de şedinţă, însă niciodată nu au comentat. „A fost o perioadă în care stăteam pe podium, alături de judecători, apoi am fost daţi jos. Nu ne-a păsat. Pentru noi important este ceea ce susţinem în faţa instanţei, nu locul în care suntem aşezaţi”, ne-a spus un procuror de şedinţă constănţean.



12