A 60-a zi de când este arestat la domiciliu a fost una plină de semne de întrebare pentru președintele ales al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Pe de o parte, la termenul de ieri din dosarul în care Constantinescu este cercetat, printre altele, pentru că a finanțat asociațiile sportive, au fost respinse două cereri de recuzare a judecătorului Iulia Cezara Suciu. Una a fost formulată de avocatul Marius Mocanu, iar alta - chiar de magistratul în cauză. Ambele părți au arătat că există o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea judecătorului este afectată, în condițiile în care Iulia Cezara Suciu judecă și un alt dosar al lui Constantinescu - CMZ. ”Culmea este că azi (ieri, n.r.) am aflat chiar de la judecătorul Iulia Cezara Suciu că a cerut abținerea în acest dosar pe motiv că judecă un alt dosar de-al meu, cel în care sunt acuzat că aș fi subfinanțat Centrul Militar Zonal. Și dânsa consideră că există suspiciunea rezonabilă să fie imparțială. Și, atunci, nu vi se pare ciudat că, din cei 11 judecători ai Secției Penale a Tribunalului Constanța, aceeași judecătoare a fost desemnată în două dosare ale aceleiași persoane?”, a spus Constantinescu. Deși ambele părți consideră că există suspiciuni rezonabile privind afectarea imparțialității magistratului, cele două cereri de recuzare au fost respinse. În instanță, nicio surpriză. Judecătorul Iulia Cezara Suciu a hotărât menținerea arestului la domiciliu în cazul lui Constantinescu în acest ultim dosar. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.
STOP SCURGERILOR DE INFORMAȚII! Extrem de grav este și faptul că în presă se scurg informații din dosar. Președintele ales al CJC spune că, exact în ziua în care a fost trimis în judecată în acest dosar, în presă au apărut informații cu privire la faptul că Iulia Cezara Suciu va judeca și această cauză. ”De unde a știut presa faptul că Iulia Cezara Suciu va fi delegată și în dosarul privind finanțarea cluburilor sportive? Eu nu mă gândeam că voi avea același judecător, cel care mi-a dat mandat de arestare atunci când eram în SUA și care judecă acum dosarul CMZ. Este același judecător care mi-a dat amendă după ce am cerut recuzarea lui”, a spus Constantinescu. Scurgerea de informații din dosare, care generează justiția televizată, este, de fapt una dintre principalele tare ale sistemului juridic din România, moștenire din regimul Băsescu, căreia actualul președinte a promis că îi va pune capăt. ”Eu îmi aduc aminte că președintele ales, Klaus Iohannis, a cerut CSM să se termine cu această Justiție televizată, să se termine cu scurgerile informațiilor din dosare, care sunt ilegale, să se termine cu încălcarea principiului constituțional al prezumției de nevinovăție. Nu s-a întâmplat nimic în acest sens (...) De ce nu vin procurorii DNA să conducă presa, Primăria Constanța și Consiliul Județean și să facem o țară democratică cu cătușe?”, a declarat președintele CJ Constanța.
Pas înapoi
De departe, cea mai tare informație apărută ieri pe piață este cea că DNA a retras trei acuzații din acest dosar împotriva lui Nicuşor Constantinescu. Avocatul Marius Mocanu spune că este vorba de ipoteza coruperii alegătorilor (finanțarea Asociației Veteranilor de Război și a Asociației Rușilor Lipoveni) şi presupusa tentativă de abuz în serviciu privind acele proiecte de hotărâri de Consiliu Județean care au fost inițiate, iar ulterior retrase de pe ordinea de zi a CJC din 12 februarie. Pasul înapoi făcut de procurori dă impresia că acuzațiile în cauză erau trecute în dosar pentru ca acesta să pară mai stufos, probabil pentru a motiva mai abitir cererea DNA privind restrângerea libertății lui Constantinescu.