Procurorii, iritați că nu vor mai putea tăia și spânzura după „pohta inimii“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Șefa DNA, capul răsculaților

Procurorii, iritați că nu vor mai putea tăia și spânzura după „pohta inimii“

Justiție 29 August 2017 / 17:48 1088 accesări
Președintele PSD, Liviu Dragnea: „Dacă procurorii DNA nu arestează toţi parlamentarii, vor mai rămâne câţiva care să încerce să voteze forma finală a propunerii privind reforma Justiției“

Președintele PSD, Liviu Dragnea: „Dacă procurorii DNA nu arestează toţi parlamentarii, vor mai rămâne câţiva care să încerce să voteze forma finală a propunerii privind reforma Justiției“

În urmă cu aproximativ o săptămână, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a deschis o adevărată cutie a Pandorei, prezentând proiectul de lege privind modificarea legilor Justiţiei. Propunerea-șoc din acest pachet de legi îl vizează pe președintele României. Concret, șeful statului nu va mai avea un rol în procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general al României. Pe de altă parte, în pachetul de legi, Toader a anunțat că vrea prelungirea mandatelor șefilor DNA și DIICOT de la 3 ani, cât sunt valabile în prezent, la 4 ani. Mulți au spus că, în cazul în care proiectul lui Toader va fi aprobat, este puțin probabil ca actualul șef al DNA să mai fie în fruntea instituției. De asemenea, Toader a anunțat că a propus „mai multe modificări de natură să reașeze poziția juridică pe care o au magistrații în raport cu legea și cetățenii”. Concret, Toader a afirmat că statul, prin Ministerul Finanţelor, va fi obligat să se îndrepte împotriva magistraților pentru despăgubiri. O altă modificare importantă anunțată de Tudorel Toader vizează anchetarea magistraţilor acuzaţi de abuzuri sau infracţiuni. Este vorba de înființarea unei direcţii speciale, pe lângă DNA şi DIICOT.

După celebra conferință de presă a ministrului Justiției, prima care a sărit ca arsă a fost șefa DNA, cea care, în ultima perioadă, a primit mai multe lovituri. Pentru a-și spăla imaginea șifonată, Kovesi a spus că proiectul lui Toader afectează independența Justiției. Mai mult, Kovesi a dat adunarea tuturor procurorilor DNA din țară, astfel încât aceștia să-și poată exprima opiniile referitoare la modificările propuse și la felul în care le va fi influențată activitatea pe care o desfășoară în cadrul DNA. În cadrul Adunării Generale a DNA, care a avut loc, luni, 28 august, procurorii au respins, în unanimitate, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției. De asemenea, a fost respinsă și modificarea "nejustificată a regimului actual referitor la răspunderea materială a judecătorilor și procurorilor".

PROCURORUL GENERAL: „ESTE AFECTATĂ INDEPENDENȚA JUSTIȚIEI“

Propunerile lui Toader au fost atacate și în cadrul unei alte întâlniri, organizată, marți, 29 august, de procurorul general, Augustin Lazăr, şi la care a fost prezentă Laura Codruţa Kovesi şi membrii Secţiei pentru procurori a CSM. Procurorul general al României susţine că procurorii nu îşi asumă şi contestă modificările aduse recent de Toader la Legile Justiţiei. În principal, procurorii contestă mutarea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, dar şi formarea unei direcţii speciale pentru anchetarea magistraţilor. „Ca o concluzie a dezbaterilor care au avut loc, putem spune că avem un mesaj coerent în sensul ca procurorii nu și-au însușit propunerile prezentate de ministru, pentru că ele afectează independența justiției“, a spus Lazăr. Procurorul general e de părere că țara noastră s-ar întoarce cu 10 ani în timp, dacă Inspecția Judiciară de la CSM ar trece în subordinea Ministerului Justiției, a precizat Lazăr.

DRAGNEA, MESAJ PENTRU KOVESI

În România legile se aprobă şi se dezbat în Parlament, cel puţin deocamdată, spune președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Acesta a făcut referire la legile Justiţiei, dar şi la poziţia DNA care a anunţat că procurorii anticorupţie resping majoritatea propunerilor de modificare a acestor acte normative, prezentate de ministrul Tudorel Toader. Preşedintele PSD a afirmat că dacă procurorii DNA nu arestează toţi parlamentarii, vor mai rămâne câţiva care să încerce să dezbată şi să voteze forma finală a propunerii lui Toader.



12