Procurorii reacționează după ce Oprea a scăpat de urmărirea penală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Procurorii reacționează după ce Oprea a scăpat de urmărirea penală

20 Septembrie 2016 / 13:00 615 accesări

Procurorii anticorupție au transmis o poziție publică referitoare la respingerea cererii de încuviințare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă în cazul lui Gabriel Oprea, DNA precizând că votul are consecință blocarea anchetei penale.

"Respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit", transmite DNA într-un comunicat de presă.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, a decis luni plenul Senatului. Decizia a fost luată de Senat cu 73 de voturi "împotriva" solicitării DNA şi doar 45 voturi "pentru", 6 voturi anulate. Votul a fost secret cu bile, potrivit regulamentului.

Senatori de la PSD, ALDE, PRU și foști UNPR au votat împotriva cererii de urmărire penală formulate de DNA pe numele lui Gabriel Oprea pentru omor din culpă în cazul polițistului Bogdan Gigină, printre ei numărându-se Călin Popescu Tăriceanu, Ioan Chelaru sau Ilie Năstase

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că "încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere".

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind "de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale", explică DNA.

Taguri articol


12