Parchetul General susține că prezența reprezentanților săi la lucrările din comisiile parlamentare, atunci când se discută modificări ale legislației penale, reprezintă o tradiție și este necesară pentru îndeplinirea rolului constituțional al Ministerului Public de a reprezenta interesele generale ale societății și de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.
"Ministerul Public reiterează preocuparea constantă și deschiderea spre dialog interinstituțional, în sensul acordării de suport tehnic, specializat, în cadrul procedurii de modificare a legislației penale, precum și a legilor referitoare la sistemul judiciar. Prezența reprezentanților Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la lucrările în comisiile parlamentare, precum și în grupurile de lucru constituite la nivelul Ministerului Justiției sau Consiliului Superior al Magistraturii este necesară pentru îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societății și de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor", se arată într-un comunicat al Parchetului General, remis marți.
Parchetul mai arată că participarea reprezentanților săi la dezbaterile privind modificările legislative de interes judiciar reprezintă o tradiție, concretizată în studierea proiectelor de lege, formularea de observații în faza de elaborare a acestora, formularea de propuneri ca urmare a deciziilor Curții Constituționale, identificarea nevoilor suplimentare de reglementare sau de amendare a textelor existente.
"Conducerea Ministerului Public își exprimă speranța ca, și pe viitor, să fie permisă participarea procurorilor, în calitate de invitați, la procesul de elaborare a legislației privind activitatea sistemului judiciar. Ministerul Public apreciază că prin acordarea de sprijin tehnic, specializat, procurorii și-au adus contribuția la transpunerea în practică a principiului securității juridice, conform căruia temeinicia unui stat de drept este dată, printre altele, de predictibilitatea și calitatea legilor sale", mai spune Parchetul General.
Reacția Parchetului General vine după ce președintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae, a rugat-o luni pe reprezentanta PG, procurorul Irina Kuglay, să părăsească sala de ședință în care se dezbătea OUG 14, pe motiv că este "nepoliticos față de o comisie senatorială" să se autoinvite.
Șerban Nicolae a declarat că senatorii juriști nu au nevoie de "supraveghere", susținând că reprezentanta Parchetului General nu a comunicat Comisiei juridice intenția de a participa la ședință.