Procurorul general al României: Nicio anchetă nu este o imixtiune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Procurorul general al României: Nicio anchetă nu este o imixtiune

02 Februarie 2017 / 14:34 511 accesări
Augustin Lazăr

Augustin Lazăr

Nicio anchetă nu este o imixtiune, iar ori de câte ori există indicii rezonabile privind săvârşirea unei infracţiuni, procurorul trebuie să le verifice şi să afle adevărul, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Întrebat de răspunsul Ministerului Justiţiei potrivit căruia o anchetă privind ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale este o imixtiune, procurorul general al României a replicat: "Vă pot asigura că organele judiciare și Ministerul Public își fac datoria în cadrul legal. Nicio anchetă nu este o imixtiune. Ori de câte ori există indicii rezonabile privind săvârșirea unei infracțiuni, procurorul trebuie fără ezitare să le verifice și să afle adevărul".

La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, precizează DNA.

"La Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competența de soluționare a instituției, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", precizează Direcţia Naţională Anticorupţie într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Ministerul Justiției a primit o solicitare DNA de a transmite, până pe 02 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea Ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor Penale, potrivit Ministerului Justiției, care a catalogat acțiunea DNA drept o "gravă imixtiune".

"În cursul zilei de ieri, 01 februarie 2017, Ministerul Justiției a primit solicitarea Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – de a transmite, până la data de 02 februarie a.c., în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate și completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal și Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru grațierea unor pedepse. Prin aceeași adresă Direcția Națională Anticorupție a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenței interinstituționale și interne, scrise sau prin poștă electronică, cu privire la cele două acte normative menționate, precum și precizarea numelui, prenumelui și a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea și/sau avizarea celor două proiecte de acte normative", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, remis joi MEDIAFAX.

Documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție.

Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă a fost și este asumată de instituție în exercitarea atribuțiilor statutare și legale.

"Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale", potrivit sursei citate.

Totodată, Ministerul Justiției a mai anunțat faptul că nu are în vedere reorganizarea Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare și infirmă toate informațiile vehiculate recent în spațiul public pe această temă.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a declarat, joi dimineață, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că pe rolul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) există un dosar care "are o anumită legătură" cu ordonanța de urgență adoptată de Executiv privind modificarea Codurilor Penale, refuzând să dea mai multe detalii.

Taguri articol


12