La nici 24 de ore după ce Consiliul de Securitate al ONU a aprobat extinderea rolului misiunii ONU din Irak, procurorul general american a efectuat, sîmbătă, la Bagdad, o vizită neanunţată. Alberto Gonzales a fost însoţit de înalţi oficiali din Departamentul de Justiţie, printre care directorul Biroului pentru băuturi alcoolice, tutun, arme de foc şi explozibili, Michael Sullivan şi John Clark, directorul US Marshals Service. Acesta din urmă conduce un corp special de poliţişti federali, însărcinat cu prinderea persoanelor date în urmărire, asigurarea securităţii în timpul transferurilor deţinuţilor şi în tribunalele federale. Alberto Gonzales a discutat cu şeful forţelor americane din Irak, generalul David Petraeus, s-a întîlnit cu ambasadorul american Ryan Crocker, preşedintele Curţii Supreme Federale Medhat al-Mahmud şi ministrul de Interne Jawad al-Bulani. Alberto Gonzales a adus un omagiu angajaţilor Departamentului american de Justiţie care ajută Irakul să îşi reconstruiască sistemul judiciar şi de poliţie.
În ciuda eforturilor tot mai sporite ale administraţiei Bush de a normaliza situaţia din Irak, violenţele continuă să facă victime. Patru militari americani au fost ucişi şi alţi patru au fost răniţi în urma unei explozii produse în timpul unor confruntări la sud de Bagdad, a anunţat, duminică, armata americană. Forţele armate americane din Irak au anunţat şi decesul altor doi militari, în afara misiunilor de luptă. Conform unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oferite de Pentagon, 3.683 de militari americani şi-au pierdut viaţa în Irak de la declanşarea campaniei din 2003. Totodată, guvernatorul şi şeful poliţiei provinciei Qadisiya, o provincie din sudul Irakului, şi-au pierdut viaţa sîmbătă în urma exploziei unei mine.
Presa arabă nu a avut cuvinte de laudă la adresa extinderea misiunii ONU în Irak, pe care a interpretat-o ca pe “o dovadă a eşecului SUA“. “America şi-a dat seama că toate soluţiile sale s-au înecat în Tigru şi Eufrat. Aventurierii Casei Albe şi Pentagonului au ajuns la această concluzie: ieşirea din impas dictată de o realitate pe care nu au prevăzut-o”, a titrat cotidianului saudit “Al-Riyadh”. Cotidianul “Al-Sharq” din Qatar a titrat, la rîndul său, la ironic: “Washingtonul şi Londra au cerut părerea ONU atunci cînd au decis să invadeze Irakul? Acum revin cu capul plecat pentru a cere ONU să îşi extindă rolul în Irak, ca preludiu la o retragere politică din faţa problemelor acestei ţări, pe care încearcă să le paseze ONU”. Dacă la Washington, Casa Albă este supusă la tot mai mari presiuni pentru retragerea trupelor din Irak, iar nivelul de popularitate al preşedintelui Bush a ajuns la cote minime istorice, Partidul Laburist britanic şi-a confirmat reînnoirea sub conducerea lui Gordon Brown, obţinînd cel mai bun rezultat de la declanşarea războiului, în martie 2003. Într-un sondaj publicat duminică, laburiştii dispun de zece procente avans faţă de Partidul Conservator, principala forţă de opoziţie, cu 42% din intenţiile de vot. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.966 de persoane, în perioada 9 - 10 august, pe Internet.