Procurorul Mircea Negulescu, din cadrul DNA Ploiești, a cerut încetarea activității, după ce postul România TV a difuzat înregistrări compromițătoare în care acesta vorbea cu soția unui inculpat, căreia îi dădea informații din diverse dosare penale, și își cataloga șefii drept "zdrențe ordinare". Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a sesizat, miercuri, Inspecţia Judiciară sub aspectul unor posibile abateri disciplinare în acest caz.
Procurorul Mircea Negulescu, din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Ploiești, a cerut încetarea activității după apariția în presă a unei înregistrări în care ar fi vorbit cu soția unui inculpat și l-ar fi catalogat pe procurorul general al României drept "zdreanță ordinară". "Având în vedere apariția în spațiul public a unei înregistrări audio conținând un dialog atribuit unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial Ploiești și unei alte persoane, la data de 15 februarie 2017, s-a înregistrat cererea formulată de magistratul respectiv de încetare a activității în cadrul DNA", se arată într-un comunicat de presă dat publicității de structura condusă de Laura Codruța Kovesi. Solicitarea lui Negulescu a fost transmisă Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru soluționare.
Scandalul de proporții în care procurorul DNA este implicat a izbucnit marți seară, atunci când postul de televiziune România TV a difuzat mai multe înregistrări audio în care Mircea Negulescu stă de vorbă cu soţia unui afacerist arestat pentru fapte de corupţie, Vlad Constantin, căreia îi dezvăluie date şi amănunte din dosare penale."Adică i-am zis așa „măi omule“, i-am zis de față cu ofițerul meu. Am zis: „Uite care e chestia. Vrei să fii liber până în Crăciun? Fă un denunț pe mine, pe ceva, că am făcut ceva, că te-am ajutat în vreun fel, mă înțelegeți?“. Și zic: „Tu ești liber dacă tu faci asta“, pentru că ăștia așa vor să îi determine, e clară treaba. I-am explicat de Manole ăsta. Că am stat și am analizat. „Manole are să vă dea o grămadă de bani. Păi și atunci ca să nu vă dea banii, nu e mai bine dacă stă Vlad în puşcărie?" (...) Ţinta nu e el. E un instrument pe care ăştia vor să îl folosească. (...) Singura problemă e că eu am plecat la DNA și nu poți să iei dosare care nu sunt de competența DNA-ului după tine. Și le-am lăsat și i-am explicat. Zic: „Vlad, tu vezi în mine un dușman în condițiile în care, după ce eu am plecat pe dosarele alea două, dacă procurorii erau de bună credință, își făceau treaba în continuare“. Nu îi chemau pe ăia să îi pună să dea declarații că i-am audiat eu și am făcut presiuni asupra lor și pe urmă s-au dus ambele dosare la Parchetul Înaltei Curți, unde eu am fost cercetat pentru purtare abuzivă", ar fi spus procurorul.
Potrivit înregistrării, acesta ar fi furnizat date şi despre alte persoane implicate în dosar. "L-au înnebunit cu capul, el a făcut într-adevăr o plângere că nu știu ce, cu deputatul, cu Adi Mincu, a lăsat-o la noi. Vezi Doamne, de mine nu a scris, cu Negulescu Mircea, dar se subînțelege. Pe mine nu mă deranjează, că eu o să fac dovada că nu a fost nicio înțelegere, că nu fac așa ceva. Nu am făcut niciodată așa ceva. Eu am arestat jumătate de țară și făceam cu Adi Mincu? (...)", ar fi spus Negulescu. În înregistrare, Negulescu îl jigneşte pe procurorul general al României. "Eu nu am culoare politică. O zdreanţă ordinară. Aia şi cu procurorul general, o altă zdreanţă ordinară. Ăla nu e ultraj", ar fi spus procurorul. Negulescu s-ar referi laAugustin Lazăr, susține România TV.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a sesizat, miercuri, Inspecţia Judiciară sub aspectul unor posibile abateri disciplinare în cazul înregistrărilor difuzate în presă cu procurorul Mircea Negulescu.
"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, domnul Augustin Lazăr, a sesizat astăzi, 15.02.2017, Inspecţia Judiciară, în temeiul dispozițiilor art. 45 al. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, sub aspectul unor posibile abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a şi j din Legea nr. 303/2004, precum şi al prevederilor Legii nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în vederea extinderii verificărilor referitoare la domnul procuror Mircea Negulescu (care şi-a înaintat cererea de încetare a detașării la unitatea de parchet mai sus menționată)", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Parchetul General precizează că din contextul discuțiilor purtate între cei doi interlocutori reiese faptul că "persoana despre care se afirmă că avea în lucru o cauză, făcându-se trimitere la doamna procuror Luminița Cristea, despre care în mod greșit s-a spus că lucrează în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în realitate activează în raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești".
"Totodată, în ceea ce privește înregistrarea audio difuzată s-a făcut referire la șeful doamnei procuror Luminița Cristea, respectiv la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, şi nu la procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr", mai precizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, lăuda de curând activitatea DNA Ploiești. "DNA Ploiești este una dintre structurile teritoriale cele mai performante, cu cele mai multe dosare, colegii de la Ploiești fac o echipă foarte bună, profesioniști, au fost și atacați foarte mult”, a spus Laura Codruța Kovesi, la un post de televiziune.