Marea Britanie este principala câștigătoare a premiilor internaționale Emmy, decernate luni seară, la New York, obținând trei trofee din șase nominalizări, într-o competiție calificată de France Presse ca foarte deschisă, în care Canada, Belgia, Suedia, Olanda, Germania și Brazilia au obținut doar câte un premiu.
La categoria cel mai bun serial dramatic a fost premiată producția britanică ”Utopia”, a scenariștilor Dennis Kelly și Marc Munden, premiul pentru Cel mai bun actor i-a revenit britanicului Stephen Dillane, pentru rolul lui Karl Roebuck din ”Tunnel”, serial difuzat de Canal +, în timp ce ”Educating Yorshire”, în regia lui David Brindley și avându-l ca narator pe David Clews, a fost recunoscută drept Cea mai bună emisiune de divertisment fără scenariu. Premiul pentru Cea mai bună actriță a revenit olandezei Bianca Krijgsman, pentru rolul său din de ”Nieuwe Wereld / Noua lume”, distincție la care nu se aștepta absolut deloc, după cum a mărturisit aceasta radioasă.
Belgia a câștigat un Emmy pentru Cea mai bună comedie pentru ”Wat Als 2”, purtând semnăturile lui Tim Van Aelst și Sofie Peeters, iar Germaniei i-a revenit premiul pentru Cel mai bun miniserial, pentru ”Unsere Mütter, unsere Väter / Mamele noastre, tații noștri”, avându-l ca producător executiv pe Benjamin Benedict. Canada, nominalizată la trei categorii, a plecat de la gală cu statueta pentru Cel mai bun program artistic, cu care a fost premiată emisiunea ”The Exhibition”, în regia Damon Vignale și cu Miho Yamamoto ca producător. Suedia s-a remarcat la categoria Cel mai bun documentar, cu ”Frihet bakom galler / Nicio burqa în spatele gratiilor”, în regia lui Maryam Ebrahimi.
Premiile International Emmy recompensează în mod normal cele mai bune emisiuni de televiziune din afara SUA, dar la ediția din acest an au fost adăugate și producții americane în limba spaniolă. La categoria Cel mai bun program primetime în limba spaniolă, premiul Emmy a mers la televiziunea Telemundo Studios/Caracol TV, pentru emisiunea ”El Senor de los cielos”. Brazilia, cu cinci nominalizări, a câștigat premiul pentru Cea mai bună telenovelă, pentru ”Precious Pearl”.
La ediția din acest an, a 42-a, au concurat în total 19 țări cu 40 de nominalizări la zece categorii. Academia Internațională de Televiziune, Arte și Știinte, care oferă aceste distincții, reunește marile trusturi media și personalități din domeniul divertismentului din peste 50 de țări și 500 de companii din toate sectoarele de televiziune.