Producători şi distribuitori de ambalaje, amendaţi cu 115,8 milioane de euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CE

Producători şi distribuitori de ambalaje, amendaţi cu 115,8 milioane de euro

Eveniment 25 Iunie 2015 / 00:00 708 accesări

Nu doar în România se încalcă legile concurenţei. Comisia Europeană (CE) a amendat opt producători şi doi distribuitori de tăvi pentru ambalarea alimentelor destinate comerţului de retail cu o sumă cumulată de 115,86 milioane de euro, pentru că au participat la cel puţin cinci carteluri separate de fixare a preţurilor. Cei opt producători sunt Huhtamaki (Finlanda), Nespak şi Vitembal (Franţa), Silver Plastics (Germania), Coopbox, Magic Pack şi Sirap-Gema (Italia) şi Linpac (Marea Britanie), se arată într-un comunicat al CE. Cei doi distribuitori sunt Ovarpack (Portugalia) şi Propack (Marea Britanie). Companiile au fixat preţurile şi şi-au împărţit clienţii pentru tăvile din spumă din polistiren şi tăvile rigide din polipropilenă, încălcând reglementările UE în domeniul concurenţei. Aceste tăvi sunt folosite la ambalarea produselor comercializate în supermarketuri, precum brânză, carne, peşte sau prăjituri. Linpac a beneficiat de imunitate întrucât a dezvăluit CE existenţa cartelurilor. "Milioane de oameni care cumpără alimente pentru ei şi familiile lor au fost afectaţi de aceste carteluri. Companiile şi-au împărţit piaţa ambalajelor pentru alimentele comercializate în magazine şi au căzut de acord asupra preţurilor, în loc să concureze în funcţie de merite. Cartelurile afectează întreaga economie, atunci când companiile stabilesc preţurile în locul pieţei", a declarat comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Investigaţia Comisiei a scos la iveală cinci carteluri. Pentru Europa de Nord-Vest, astfel de practici au avut loc în Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia şi Suedia, în perioada iunie 2002-octombrie 2007. În Europa Centrală şi de Est, cartelurile au funcţionat în Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, în intervalul noiembrie 2004-septembrie 2007. În sud-vestul Europei, aceste practici au avut loc în Portugalia şi Spania, în martie 2000 - februarie 2008. În Franţa, acest comportament incorect s-a desfăşurat în perioada septembrie 2004 - noiembrie 2005, iar în Italia între iunie 2002 - decembrie 2007.

Amenzile variază între 35,88 milioane euro în cazul Sirap-Gema şi 65.000 de euro în cazul Propack. Compania Coopbox a fost amendată cu 33,8 milioane de euro, iar Silver Plastics cu 21,2 milioane de euro. Dacă Linpac nu ar fi colaborat în cadrul investigaţiei, ar fi fost amendată cu 145 de milioane de euro.

La stabilirea amenzilor, CE a ţinut cont de gradul de colaborare al fiecărei companii în cadrul investigaţiei şi de situaţia lor financiară.



12