Producătorii alimentari români nu sînt pregătiţi pentru Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Producătorii alimentari români nu sînt pregătiţi pentru Europa

Eveniment 04 Aprilie 2007 / 00:00 665 accesări

România are aproape 15.000 de unităţi numai la nivelul sectorului alimentar, însă puţine se ridică la standardele din spaţiul comunitar. Aceasta este concluzia reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) care apreciază că doar 1.000 de producători de alimente, reprezentînd mai puţin de 7% din totalul celor 14.941 de unităţi, respectă standardele europene. Potrivit preşedintelui ANSVSA, Marian Avram, cei mai mulţi trebuie să îşi îmbunătăţească condiţiile de procesare pentru a fi în continuare acceptaţi în Uniunea Europeană. "Am închis deja 3.183 de unităţi din industria alimentară care nu îndeplineau normele europene şi, cu siguranţă, nu toţi cei 10.750 de producători vor putea să adopte normele de siguranţă alimentară prevăzute de Comisia Europeană", a declarat Marian Avram. Din totalul de 367 de unităţi de procesare de carne de porc, vită şi oaie, doar 101 corespund normelor europene, dar nici procesatorii de lapte nu stau mai bine. Din 278 de unităţi existente, 96 respectă legislaţia europeană, însă doar 17 pot vinde produsele în UE. "Motivul pentru care numai 17 firme îşi pot duce produsele pe piaţa europeană este că aprox. 85% din laptele care intră la procesare este neconform", a adăugat Avram.

De altfel, din acest an, inspectorii Direcţiilor Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) pot aplica amenzi persoanelor fizice care nu dispun de certificatul de înregistrare. Măsura se aplică celor care comercializează lapte şi produse lactate, ouă, peşte, dar şi celor care vînd carne de pasăre. "Termenul limită de înregistrare pentru a primi certificatul respectiv este 30 iunie. Pînă atunci, comercianţii pot desfăşura activităţi în baza vechilor legitimaţii, însă, dacă nu se vor conforma pînă la 1 iulie, mai ales că eliberarea documentelor este gratuită, aceştia riscă amenzi de pînă la 2.000 de lei", a declarat directorul adjunct la DSVSA Constanţa, Gheorghe Dincă.



12