Producătorii au încercat să obţină derogări de la normele de vînzare în pieţe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Producătorii au încercat să obţină derogări de la normele de vînzare în pieţe

Social 22 Ianuarie 2009 / 00:00 373 accesări

Deşi în ultimii doi ani autorităţile au cedat în faţa solicitărilor micilor producători de a amîna normele europene în sectorul alimentar, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu mai este dispusă la concesii. Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, a declarat că deşi ordinul 111/2008 obligă micii producători să desfăşoare un comerţ civilizat în pieţe de la 1 februarie, nu puţini au fost cei care au încercat să obţină noi termene de aplicare a legii. “Nu am făcut niciun fel de derogări pe ordinul 111, chiar dacă au existat din nou solicitări. Produsele făcute de micii producători în gospodăriile proprii nu vor putea fi comercializate în pieţe fără înregistrarea activităţii la direcţiile veterinare şi fără respectarea normelor minime de igienă”, a afirmat Roatiş. Acesta susţine că ordinul care reglementează vînzarea directă în pieţe a produselor alimentare a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2009, ceea ce însemna că veterinarii puteau lua oricînd la puricat comercianţii, ANSVSA a preferat să înceapă mai întîi o campanie de informare în pieţe. Pentru a obţine documentele de înregistrate, producătorii trebuie să plătească tarife cuprinse între 10 şi 500 de lei, dar şi să depună o serie de documente la direcţiile veterinare, începînd de la denumirea şi adresa unităţii, activitatea prestată şi produsele comercializate, pînă la documente care atestă că unitatea deţine programe de autocontrol. “Producătorii nu sînt nevoiţi să ambaleze sau să eticheteze fiecare bucată de brînză, ci doar să le prezinte corect spre vînzare cu informaţiile menţionate”, a mai adăugat Roatiş. Acesta a afirmat că, pînă la finele lunii ianuarie, va exista o centralizare clară a celor care şi-au înregistrat activitatea la ANSVSA.



Ştiri recomandate

12