Producătorii auto mizează pe cererea din economiile emergente

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Speranţe de redresare

Producătorii auto mizează pe cererea din economiile emergente

Monden 17 Aprilie 2014 / 00:00 583 accesări

Cererea de automobile la nivel global va creşte în acest an, pieţele din China şi SUA continuând expansiunea, în timp ce Europa va traversa o revenire solidă, apreciază Carlos Ghosn, directorul general al Renault şi Nissan. ”În Europa va avea loc o mare revenire. Sunt multe evoluţii promiţătoare în 2014 şi în alte regiuni şi, fără îndoială, veţi vedea mulţi producători auto pregătindu-se pentru viitor”, a afirmat Carlos Ghosn într-un interviu acordat Bloomberg, la ceremonia de inaugurare a unei fabrici Nissan în Brazilia. Şeful Renault-Nissan a precizat unele state emergente din Africa şi Orientul Mijlociu vor traversa, de asemenea, o perioadă de boom pe piaţa auto. Acesta a subliniat şi potenţialul ridicat al Braziliei, precizând că dezvoltarea pieţei depinde în mare măsură de politicile economice ale Guvernului şi de nivelul investiţiilor în infrastructură. Veniturile Renault au crescut anul trecut cu 0,5%, la 40,9 miliarde de euro, în timp ce profitul net al grupului francez a coborât la 586 milioane de euro.

SE CERE LUX Tot pe o creştere a cererii pariază şi grupul auto german Daimler, care intenţionează să relanseze marca Maybach, în ideea de a se adresa clienţilor ultraînstăriţi din Asia şi SUA, a declarat o sursă din interiorul companiei. Noul Maybach ar urma să fie prezentat, în luna noiembrie, atât la Salonul Auto de la Guangzhou, China, cât şi la cel din Los Angeles, urmând să coste mai mult decât dublu faţă de actualul model de top Mercedes-Benz S600, care se comercializează cu 165.000 de euro, circa 228.000 de dolari. Mercedes Maybach va fi mai lung cu 20 de centimetri faţă de versiunea extinsă a S-Class, devenind cea mai lungă limuzină din gama Mercedes până la lansarea unei versiuni şi mai lungi, denumită Pullman.

Grupul Daimler a oprit producţia limuzinelor Maybach în 2012, după ce eforturile destinate comercializării unor maşini bazate pe un design unic şi pe un preţ de cost de 380.000 de dolari nu au avut succes în rândul clienţilor. Doar 200 de automobile Maybach au fost vândute în 2011, însă în rândul clienţilor s-au aflat celebrităţi precum miliardarul rus Roman Abramovici, muzicianul Jay-Z şi regele Spaniei, Juan Carlos al ll-lea. Grupul auto german dezvoltă în prezent şi o limuzină de stat denumită Mercedes-Benz Pullman, care ar urma să coste până la un milion de dolari, în versiune blindată, şi care va fi destinată transportului politicienilor. Acest model ar urma să fie mai lung cu un metru faţă de actuala versiune S-Class. Modelul original Mercedes-Benz Pullman 600, lansat de constructorul german la salonul auto de la Frankfurt din 1963, avea o lungime de peste şase metri şi o viteză maximă de 200 de kilometri pe oră. Acest automobil s-a dovedit foarte popular în rândul dictatorilor, precum Idi Amin, şahul Persiei, Reza Pahlavi, Nicolae Ceauşescu şi Josip Broz Tito.

MAŞINA, O MICĂ AVERE Şi producătorul britanic de automobile sport de lux Aston Martin va prezenta în următoarele zile, la Salonul Auto de la New York, două automobile ediţie specială destinate exclusiv pieţei americane, preţul uneia dintre maşini pornind de la 99.900 dolari. Compania va lansa o variantă GT a modelului V8 Vantage, cu preţuri de la 99.900 de dolari şi o ediţie ”carbon” a DB9, de la 199.995 de dolari. Ambele modele vor fi disponibile din trimestrul al treilea. Aston Martin a vândut anul trecut 4.200 de automobile, în urcare cu 11%, iar America de Nord a generat 30% din vânzări. Compania britanică este unul dintre puţinii producători de autoturisme de lux cu anvergură globală care nu au fost preluaţi de unul dintre marile concerne auto. Grupul german Daimler, proprietarul Mercedes-Benz, a preluat doar până la 5% din acţiuni, în cadrul unui acord de colaborare în zona dezvoltării tehnologiei.

Potrivit unui raport realizat de Credit Suisse, în perioada care a trecut de la mijlocul lui 2012 şi până în prezent, numărul milionarilor din întreaga lume a crescut cu aproape două milioane de persoane, marea majoritate fiind din SUA şi Asia. Studiul mai arată că în întreaga lume există 98.700 de persoane cu o avere mai mare de 50 de milioane de dolari, urmând ca, până în 2018, avuţia mondială să crească cu 40%, până la 334.000 de miliarde de dolari.

Taguri articol


12