Producătorii cer reducerea TVA la carne

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Apel către Parlament şi Guvernul României

Producătorii cer reducerea TVA la carne

Justiție 19 Martie 2014 / 00:00 655 accesări

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) face apel către Parlament şi Guvernul României să dispună măsuri urgente de protejare a fermierilor şi procesatorilor de carne, prin reducerea TVA. APCPR apreciază, într-un comunicat de presă, acţiunile de control organizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind verificarea extinsă a unor importante cantităţi de carne, organe şi subproduse din carne, provenite din comerţ intracomunitar şi destinate vânzării către populaţie. „Aspectele sesizate de mult timp de fermieri şi procesatori privind ignorarea normelor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor, importul fraudulos şi evazionist practicat de mai multe firme pe teritoriul României au fost evidenţiate cu ocazia controlului. De asemenea, s-a putut constata practic cum TVA-ul de 24% a devenit un instrument extrem de eficient în crearea unor reţele de evaziune fiscală, care valorifică „la negru” carne şi produse din carne necorespunzătoare, provenite din statele membre UE, unde TVA este foarte mică sau zero”, spun reprezentanţii APCPR. Ei precizează că reţelele evazioniste îşi permit, prin furtul TVA, să practice preţuri incredibil de mici, atentând la siguranţa alimentară şi îngustând piaţa şi accesul consumatorilor către un produs provenit din surse sigure şi supravegheate permanent pe tot lanţul de producţie. „Solicităm tuturor forţelor politice din Parlament, Guvernului României să dispună măsuri urgente de protejare a fermierilor şi procesatorilor de carne, concuraţi şi eliminaţi de pe piaţa naţională prin practici ilegale facilitate de diferenţele mari dintre TVA-ul de 24% din România şi TVA foarte scăzută şi chiar zero în aproape toate celelalte state membre UE”, spun producătorii de carne.



12