După morile şi brutăriile care au împînzit în ultimii ani satele românesti, dar care au fost închise pentru că nu mai corespund normelor europene, a venit rîndul unităţilor de procesare a cărnii să dea socoteală pentru lipsa dotărilor necesare. Printr-un ordin al Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), producătorii şi comercianţii de alimente vor fi luaţi în evidenţa direcţiilor judeţene pînă pe 17 iulie, contra unei taxe care poate ajunge la 500 de lei. Deşi reglementarea a nemulţumit mai ales micii producători, reprezentanţii Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa susţin că înregistrarea societăţilor contribuie la impunerea unui control strict asupra trasabilităţii produselor alimentare. Cei care nu sînt luaţi în evidenţă nu-şi vor mai putea comercializa produsele, printre unităţile vizate de noul act normativ fiind carmangeriile şi măcelăriile. Dacă micii producători care şi-au înregistrat produsele ca fiind "tradiţionale" sau cei care produc brînză pot distribui produsele la nivel naţional, pînă în această vară, prin derogare de la ANSVSA, termenul acordat carmangeriilor şi măcelăriilor a expirat. Noua reglementare prevede că toate activităţile de vînzare directă pot fi desfăşurate numai dacă unităţile sînt luate în evidenţa noastră, contra unei sume de 300 de lei. "Pînă în momentul de faţă nu am găsit nicio unitate neconformă. Cei mai mulţi agenţi economici s-au prezentat la noi pentru detalii privind condiţiile de aplicare a legii, însă a trebuit să îi trimitem la Camera de Comerţ, Industrie şi Navigaţie pentru întocmirea dosarului. Legea spune că agenţii economici au nevoie de un certificat conform statutului societăţii, dar mulţi nu ştiau de acest lucru. Pînă acum au fost depuse şase dosare din partea unităţilor constănţene de procesare a cărnii", a declarat directorul adjunct al DSVSA Constanţa, Gheorghe Dincă.